Fotó: ShutterStock/Adriana Iacob
Hirdetés

Hétfőn közli a Pénzügyminisztérium a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének 2022. évi alakulásáról. A január 11-én kiadott előzetes adatok szerint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének decemberi pénzforgalmi hiánya 1287,0 milliárd forintot tett ki, így az éves hiány 4753,4 milliárd forint volt 2022-ben. A múlt évi 29 786,1 milliárd forint összegű bevételek az előző év azonos időszakához képest 4684,2 milliárd forinttal, 18,7 százalékkal magasabbak lettek. 2022-ben az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya várhatóan a tervezetteknek megfelelően, a GDP 4,9 százalékán alakult, a különleges földgázkészlet-felhalmozást is számítva pedig a hiány 6,1 százalékon teljesülhetett. Az államadósság a vártnál erőteljesebben csökkenhetett, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 73,5 százalékra javult az előző évi 76,8 százalékról.

Kedden tartja idei első kamatmeghatározó ülését a monetáris tanács. Az előző, tavaly decemberi ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó két szélét sem módosította a testület. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A tanács megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges az árstabilitási cél eléréséhez.

Szerdán a keresetek 2022. novemberi adatait közli a KSH. Tavaly októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 510 500 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352 000 forint volt; az előbbi 18,4 százalékkal, utóbbi 19,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az átlagkereset növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum tavaly végrehajtott emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá.

Pénteken közli a KSH a foglalkoztatottság-munkanélküliség tavaly decemberi és egész éves statisztikáit. A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag szerint tavaly szeptember-novemberben az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 26 ezerrel több, 4 millió 713 ezer volt, a 15-74 éves munkanélküliek száma 7 ezerrel, 184 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal, 3,8 százalékra nőtt.

Korábban írtuk