Fotó: MTI/Kovács Attila
Alibek Kuantyrov kazah nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter aláírja a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülésének jegyzőkönyvét a tanácskozás után Budapesten, a minisztériumban 2023. január 27-én

Varga Mihály közölte: a Magyarország és Kazahsztán közötti éves áruforgalom meghaladja a 420 millió dollárt. Magyarország legfőbb exportterülete Kazahsztánban a gyógyszeripar, az árbevétel ebből 94 millió dollár körül alakult. A legfőbb importtermék a kőolaj, illetve a kőolajszármazékok, ezek adták a teljes behozatal mintegy 90 százalékát.

Hirdetés

Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, amely Magyarország fontos stratégiai partnere a közép-ázsiai térségben, és előkelő helyet foglal el Magyarország keleti kapcsolatainak fejlesztésében – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Emlékeztetett, hogy a legnagyobb magyar befektető Kazahsztánban a Mol, a vállalat eddig mintegy 200 millió dollárt invesztált a kazah szénhidrogén-kutatási és -termelési üzletágba, és egy földgázmezőben is részesedést szerzett.

A Mol kutatásai nyomán már idén megkezdődhet egy olyan gázmező kitermelése, amelynek készlete meghaladja a 23 millió hordó egyenértéket. Ez a Mol-csoport teljes készletének csaknem 7 százalékát teszi ki, így hozzájárul, hogy Magyarország több lábon álljon az energetikai területen – ismertette a miniszter.

Kitért arra is, hogy a kazah piacon 1996 óta jelen van a Richter, a gyógyszeripari vállalat tavalyi üzleti forgalma megközelítette a 25 millió dollárt Kazahsztánban.

Varga Mihály úgy fogalmazott: a magyar-kazah kapcsolatok szélesítésének újabb mérföldköve a kilenc új együttműködési megállapodás aláírása.

A hét intézményi és két vállalati megállapodás kapcsán kiemelte, hogy Kazahsztán és Magyarország egyetemei között három új csereprogram-megállapodás született.

Korábban írtuk

A nukleáris energia békés célú felhasználásának terén a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Kazahsztán energetikai minisztériuma között született együttműködési megállapodás. Kazahsztán új atomerőmű építését tervezi, Magyarország ehhez felajánlotta szakértői segítségét – ismertette Varga Mihály.

A két ország közötti együttműködési lehetőségek egyre szélesebbek, és ezt a munkát folytatni szeretnék – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.