A hitelszövetség elnöke a programot bírálja, szerinte az a bajbajutott embereknek nem jelent megoldást, ráadásul a szigorú feltételek miatt csak az adósok 15 százaléka tud majd élni a lehetőséggel. Dér Zsuzsanna szocialista képviselő szerint a kormány nem is akarja minden család problémáját megoldani.

A program sajtóhírek szerint csak augusztus 10-től indul, az indoklás szerint azért, mert a bankoknak nem volt elég idejük felkészülni az új rendszerre. Ügyintézői szinten közel 90 százalékának fogalma sem volt, hogy mit kell majd tenni a kormány által kidolgozott áthidaló hitel programmal, erre vonatkozóan nem kaptak még utasítást – mondta el Barabás Gyula. A Magyar Hitelszövetség elnöke már hétfőn érdeklődött az áthidaló hitelről a bankoknál.

A kölcsönt a kormány ígérete ellenére kedden még nem lehetett igényelni. A hitelt azok a munkanélküliek, illetve a fizetési nehézségekkel küzdők kaphatják meg, akik 2008. szeptember 30-a után, a gazdasági válság miatt vesztették el állásukat, vagy kerültek nehéz helyzetbe. Két évig a törlesztőrészletnek csak egy kisebb részét kell fizetni, a többire az állam garanciát vállal. A problémák kitolásához mindenképpen hatékony, de akik igazán bajban vannak azoknak ez nem igazán megoldás – kommentálta a kormány programját a hitelszövetség elnöke.

Barabás Gyula hozzátette, hogy 2 év múlva akkora összeget kell fizetniük a bajba került hiteleseknek, amire nem készültek fel. A kölcsönt a munkanélkülieknek 10, a munkával rendelkezőknek 5 év alatt kell törleszteniük. A szigorú feltételek miatt a hitelszövetség szerint a 80-90 ezer devizahitelesnek mindössze 15 százaléka tud majd élni a lehetőséggel.

„A kormány állami pénzekből nem kíván minden egyes családnak segítséget nyújtani” – mondta Dér Zsuzsanna szocialista képviselő. Az MSZP sikerként könyvelik el a kezdeményezést, de még így is elképzelhetőnek tartják: lesznek, akiken már az áthidaló hitel sem segít majd. Ennek ellenére nem tart Dér attól, hogy tömegesen kerülnek majd családok az utcára. Ha árverezésre kerül családok otthona, akkor azt az önkormányzat megvásárolhatja, és a családok tovább lakhatnak benne – tette hozzá a szocialista politikus.

A devizahitelesek fizetési nehézségei miatt az elmúlt hónapokban már több száz ingatlant árvereztek el, az elemző szerint ez a szám az állami garanciavállalás ellenére tovább nő majd. Aki igazán rossz helyzetben van az az, aki önerő nélkül vette meg a lakását és nem is volt tartaléka, hogy az ilyen problémákat mint, hogy deviza árfolyamok változása fedezni tudja – mondta Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

Kedvezményes áthidaló kölcsönt már a kormány kezdeményezése előtt több banknál lehet igényelni, egyes pénzintézeteknél a hitelkönnyítésnek előfeltételei sincsenek.

(hírTV)