Kivágó Iván Györgyné eskütételével megkezdődött a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülése; az állambiztonsági múltja miatt támadott soroksári alpolgármester, MSZP-s képviselő szerda este bejelentette, hogy csak a fővárosi költségvetés elfogadásáig őrzi meg mandátumát, utána – az őt ért „igaztalan támadások„ miatt – lemond. Az eskütételbe baki csúszott, elsőre nem a közgyűlési, hanem a bizottsági tagi esküt mondatták el vele tévedésből. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető szégyenletesnek, a demokrácia paródiájának nevezte, hogy Kivágóné ”bejön két órára, aztán lemond„, a Fidesz-KDNP ez ellen tiltakozva kivonult az ülésteremből.

Az új szocialista képviselő eskütétele alatt az utcán néhány ember Kivágóné képviselősége ellen tüntetett. Az eskü alatt az Internacionálét játszották egy hangszóróval felszerelt gépkocsiból. Kivágóné eskütétele ellen tiltakozásul a Jobbik szervezett tüntetést – ezért volt a Váci utcai Újvárosháza körzetében nagy rendőri biztosítás, tucatnyi rendőrautó -, ám az végül elmaradt.

Kivágóné rövid képviselősége mindenesetre lélegzetvételhez és ismét egyfős többséghez juttatja az MSZP-SZDSZ-koalíciót, amely legalább a két hónapja csúszó büdzsét el tudja fogadtatni. A költségvetés elfogadásának törvényi határideje március közepe volt, az egyfős többség azonban átmenetileg megszűnt, Hunvald György erzsébetvárosi polgármestert ugyanis az előző ciklusban megkötött kerületi ingatlanügyek miatt előzetes letartóztatásba helyezték. Hunvald az MSZP hosszas unszolására végül május elején mondott le fővárosi mandátumáról.

Egyelőre átmeneti gazdálkodási terv alapján gazdálkodik a városháza, ez annyit jelent, hogy az államtól várt pénzeket a büdzsé elfogadásáig magának kell megelőlegeznie, ez havi ötmilliárd forint pluszkiadást jelent.

Az első napirendként tárgyalt költségvetés főösszege 530 milliárd forint, 45 milliárdos hitellel. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) gazdasági főpolgármester-helyettes bevezetőjében arról beszélt, hogy az árfolyamkockázatra tartalékot képeznek, mert a főváros döntően euróban van eladósodva, valamint 5 százalékot zárolnak a fővárosi intézmények pénzéből. Az idei büdzsét a fejlesztések determinálják, több mint 40 százalék megy fejlesztésre. Ez az utolsó év, amikor uniós nagyprojektek indításáról tudunk dönteni – emelte ki. Még annak árán is meg kell tenni ezt, hogy több mint 30 milliárd új hitelt kell felvennie a fővárosnak, a Főgáz-privatizációs bevételek ugyanis idén nem folynak be a városháza kasszájába. A kormányzati megszorításokat év közben fogják átvezetni a költségvetésen. Ikvai-Szabó Imre sajnálta, hogy nem sikerült közös nevezőre jutni a büdzséről az ellenzékkel.

Tarlós István (Fidesz) – aki a büdzséhez még hozzászólt, mielőtt kivonult volna frakciótársaival – arra emlékeztetett, hogy a büdzsé elfogadásának az elhúzódása nem rajtuk múlt, a koalíció nem volt hajlandó érdemben tárgyalni a BKV csődjéről vagy a főváros eladósodásáról. Tarlós bírálta a koalíciót a 4-es metró miatt is, megemlítve, hogy a fúrópajzsoknak már a Keletinél kellene járniuk, ehhez képest még csak félúton tartanak a fúrópajzsok. Megemlítette, hogy a Szabadság híd felújítása több mint fél évet csúszott. – A főváros vezetése sodródik – jelentette ki Tarlós István -, ez a költségvetés a koalíció rövid távú érdekeit szolgálja, és nem törődik azzal, mi lesz 2010 után, ezért az ellenzék azt nem szavazza meg, ”egy frászt„, mondta.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető az ellenzéket bírálta, szerinte Tarlós kampányszövegeket mondott, érdemi javaslatokat nem tett. Kivágónéra utalva azt mondta, az nem az MSZP, hanem a közélet szégyene, mert „nem mérünk egyenlő mércével, például Kaposvárt érintve, anélkül, hogy személyeskedésbe belemennénk”. Az szégyellje magát, aki Kivágónét támadta, rágalmazta – fogalmazott. John Emese SZDSZ-frakcióvezető úgy vélte, politikai kampányt folytat a Fidesz, mert nem akarja, hogy legyen költségvetés, és működjön a város, legalábbis ezzel a városvezetéssel. Hock Zoltán (MDF) szerint a koalíciós frakcióvezetőknek Tarlós-fóbiájuk van, miközben a költségvetés a téma. Ócska lobbiérdekek és alkuk eredménye ez a büdzsé, elutasítjuk – mondta.

Demszky Gábor főpolgármester szerint az ellenzéknek stratégiát kellene váltania, más politikát követni, mint országosan, mert ez Budapesten nem válhat be. Szerinte a főváros rendkívüli gazdasági eredményeket ért el, a válság ellenére március végéig a főváros túlteljesítette adóbevételeit. A beruházások a bonyolult engedélyeztetések miatt csúsznak, viszont rengeteg tőkét vonzanak és munkahelyeket teremtenek. Budapest és a központi régió húzhatja ki az országot a válságból, „a főváros játszhatja az élcsapat, az úttörő szerepét„. A főváros adósságállománya kezelhető kockázatú, Budapest sokkal kevésbé eladósodott, mint sok fideszes vezetésű város.

Délelőtt 11 körül név szerinti szavazással végül a koalíció – a Fidesz-KDNP távollétében, az MDF elutasítása mellett – elfogadta a költségvetést. A költségvetés főösszege 531,7 milliárd, a tervezett hiány pedig 46,9 milliárd forint. A büdzsét az MSZP és az SZDSZ képviselői szavazták meg, a jelenlévő három MDF-es elutasította, a Fidesz-KDNP frakciószövetség tagjai pedig részt sem vettek a voksolásban.

(Népszabadság)