Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója az MR-1 Kossuth Rádiónak elmondta, Brüsszel úgy döntött, hogy Budapest a vártnál 56 milliárd forinttal kevesebbet, vagyis 180 milliárdot kap a 4-es metró építésére. Döntően azért, mert ötven közbeszerzési eljárásból 11-et szabálytalannak minősített az unió.

Régóta várt, örömteli döntés – így kommentálta Demszky Gábor, hogy bár 56 milliárddal kevesebbet, de 180 milliárd forintot ad az unió a 4-es metró beruházásra. A főpolgármester azt mondta: miután korábban is tudták, hogy 11 benyújtott közbeszerzési pályázat nem felel meg az uniós jogszabályoknak, így számoltak azzal, hogy kevesebbet kaphatnak. A politikus szerint azonban az 56 milliárd forint sem fog elveszni.

– Ezt a támogatást az unió a 4-es metró második ütemére, más közlekedési beruházásra biztosítaná. Ez az elvonás nem végleges. Ez történt egyébként a szennyvíztisztítónál is. Tehát van rá precedens.

A főpolgármester közölte: a hiányzó pénz miatt a metró első szakaszának építése sem kerül veszélybe, hiszen 80 százalékos állami szerepvállalással kormányzati garancia van az építkezésre.

A kormányszóvivői tájékoztatón a fejlesztési minisztérium államtitkára megerősítette: a metró második szakaszának építkezésén elszámolható lesz a támogatás. Varjú László azt is elmondta: hazai forrásból kell kipótolni az első szakasznál a hiányzó összeget.

Napirenden a BKV végkielégítései

A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta, hogy ne a gazdasági bizottság, hanem ismét a közgyűlés döntsön a fővárosi cégek felügyeletéről. A Fidesz felvetette a BKV-t felügyelő Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes felelősségét a BKV-s végkielégítési botrány miatt. György István frakcióvezető-helyettes bejelentette: ügyészségi feljelentést tesznek öt, 2006 után kötött BKV-s tanácsadói szerződés és Hagyó Miklós szóvivőjének kettős foglalkoztatása miatt.

Demszky Gábor azt mondta: egyelőre nem vonják meg Hagyó Miklóstól a városüzemeltetési területet.

A sportsérülése miatt begipszelt lábbal és mankóval érkező Hagyó Miklós közölte: szerinte a BKV-s végkielégítési botrányok egy rendszerhibára vonják fel a figyelmet, hiszen ezek a kifizetések a többi állami cégeknél sem szabályozottak. A politikus a felelősségét firtató kérdésekre így válaszolt:

– Hadd kérdezzem: hamut szór akkor a fejére a mindenkori menedzsment? Hamut szór a felügyelőbizottság? Mert amennyi hamut ők szórnak a fejükre, annyi hamut én is szórok a saját fejemre.

A képviselők elfogadták a budapesti kórházholding konstrukcióját és cselekvési tervét is.

(MR)