Emlékeztetnek, hogy az elmúlt években versenyképességi fordulat történt nemcsak a felsőoktatás, szakképzés, de az innováció területén is, melynek eredményeként Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely úgy javított az eredményén 2023-ban az Európai Innovációs Eredménytáblán, hogy azzal magasabb teljesítménykategóriába lépett. Hazánk ezzel a korábbi feltörekvő innovátorok helyett immár az európai innovátorok csoportjába tartozik és a legfrissebb adatok alapján pozícióját stabilan őrzi – tették hozzá.

Hirdetés

Az Európai Bizottság által összeállított éves European Innovation Scoreboard (EIS) összehasonlítható módon ad körképet az EU-tagállamok kutatási és innovációs teljesítményéről. Az elemzés alapján Magyarország a 21. helyen áll az innovációs teljesítmény tekintetében az EU-ban, a régiós versenytársaink esetében pedig kiemelhető, hogy Magyarország innovációs teljesítménye továbbra is meghaladja Lengyelország és Szlovákia eredményességét – ismertette a KIM. Innovációs eredményeink folyamatosan erősödnek: friss magyar eredmények 2,1 százalékponttal haladták meg a tavalyi eredményeket – áll a közleményben.

A 2024-es eredménytábla kiemeli, hogy jelentős előrelépést tett Magyarország a felnőttképzésben résztvevők aránya, a digitalizáció, az innovatív vállalkozások foglalkoztatási szintje, valamint az egyetemi-kutatóintézeti-vállalati kapcsolatok területén. A KIM tájékoztatása szerint már-már hagyományos erősségeink között említi a bizottsági elemzés a vállalati szektor kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeinek erőteljes kormányzati támogatását, a külföldi hallgatók magas részarányát a doktori képzésekben, valamint az ipari-egyetemi közös publikációk magas számát.

„Továbbra is azon dolgozunk, hogy 2030-ra Magyarország az EU legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön, ehhez célként tűztük ki, hogy a jelenlegi 6500 főről 9000 fő fölé nőjön az egymillió főre jutó kutató-fejlesztők száma, duplázódjon a szabadalmi aktivitás, valamint a jelenlegi minden harmadik helyett minden második kis- és középvállalkozások innováljon minden évben” – idézik a közleményben Hankó Balázs kulturális és innovációs minisztert.

Korábban írtuk