Az EuMTA ügyvezetője, Stumpf-Biró Balázs által koordinált szakértői team azt javasolja az illetékes állami szerveknek, hogy hozzanak létre egy széleskörű jogosítványokkal rendelkező nemzeti egészségturisztikai ügynökséget. Hasonló szervezetek sikerrel működnek már Belgiumban, Spanyolországban, Törökországban és Szingapúrban is. Az egészségturizmus fejlesztésére szakosodott ügynökség koordinálhatná a piaci alapokon nyugvó egészségügyi szolgáltatások turizmushoz kapcsolódó fejlesztését, valamint az ezzel összefüggő logisztikai, adminisztratív és egyéb tevékenységeket is.

Az EuMTA szerint az egészségügyi turizmus szegmensének fejlesztése révén javulhat a magyar általános egészségügyi infrastruktúra és kialakulhat egy betegbarát szolgáltatói szemlélet is. „A valódi ok, hogy Magyarországot a komolyabb orvosi beavatkozást igénylők fő célpontjává, a világ egyik fő egészségügyi központjává tegyük, alapvetően abból a törekvésből fakad, hogy saját állampolgáraink számára biztosíthassuk azt az ellátási színvonalat, amelyet megérdemelnek. E munka eredményeként válhat hazánk az egészségügyi oktatás, ellátás és kutatás-fejlesztés európai fellegvárává” – áll a javaslatban.

A népes szakértői team munkájában részt vett többek között Bogsch Erik, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, Dr. Kincses Gyula, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója, Dr. Probáld Ákos, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője, Dr. Dorotovics Szabolcs, az egyesült államokbeli Johns Hopkins Medicine International’s Global Collaborations Division igazgatója, Jerome Mee, az USA-beli Atlantic Health International vezérigazgatója és Dr. Fausto Felli, az olasz Institute for Quality of Life elnöke.

A szakértők alapos mérlegelés után a healthCarecybernetics "health tourism 8 (ht8) – Segmentation, Integration, Administration, Development and Promotion" nevű programját választották. A program a lehető legszélesebb körű fejlesztést teszi lehetővé az egészségturisztika területén, további kapcsolódó fejlesztéseket indukálva ez által. Az EuMTA által az egészségturizmus fejlesztésére szánt modell alkalmas új munkahelyek közvetlen teremtésére, és a kapcsolódó beszállítói területeken további munkalehetőségeket generál.

A nyolc terület, amelyet a program segítségével Magyarországon fejleszteni kell és érdemes: az egészségügyi-, a fogászati- és a gyógyászati turizmus (gyógyfürdők). Ezeket egészítené ki a wellness-, a gasztronómiai-, a sportturizmus. A javaslat kiterjed az akadálymentes turizmus (a speciális igényűek számára) és a hosszabb távú tartózkodással járó, segítőket igénybevevő turizmus fejlesztésére is.

Az EuMTA olyan komplex egészségturisztikai iparág-fejlesztési koncepciót ajánl a következő kormányzatnak, amely Magyarország számára az egészségturizmus piacán való kimagasló szereplés lehetőségét ígéri.

Az EuMTA-ról

Az EuMTA az európai beteg mobilitás biztonságos élénkítése érdekében jött létre, hogy támogassa a Cross-border Healthcare Directive megszületését, biztosítva ezáltal, hogy a szabad orvosválasztás joga a teljes közösségi területen, minden uniós polgár számára érvényesülhessen.

Európai Uniós tendenciák

A belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv 2010. januári életbelépése jelentős mértékben elősegítheti az egészségiparhoz kötődő szolgáltatások szabad áramlását is. 10-15 éven belül Európában egy integrált egészségügyi ellátórendszer jöhet létre. A teljes átjárhatóság és átláthatóság, a magán- és közellátás összefonódása, az egészségipar teljes spektrumát lefedő kiválósági központok (centres of excellence) kialakulásához vezet Európa szerte. Egy, vagy több ilyen központ szerepének a birtoklása az adott országot, régiót hosszútávon vezető pozícióhoz juttathatja, hatása pedig évtizedekre szóló lehet a gazdaság és a társadalom számára egyaránt.