A devizahitelesek ingyen kérhetnek futamidő hosszabbítást, és kérhetik a hitel forint alapúvá váltását – igaz, utóbbit csak év végéig. Szintén év végéig rugalmasan kezelik a bankok a devizahitelesek eltörlesztését is – ez azonban már pénzbe kerül. A megállapodás alapján a nehéz helyzetbe került emberek egyedi elbírálás alapján átmenetileg törlesztő részlet-fizetési kedvezményt kaphatnak.

A megállapodással a kormány nem vállalja át a hitelek kockázatát – közölte Veres János pénzügyminiszter. A Bankszövetség elnöke lehetségesnek tartja, hogy kitolják az év végi határidőket, de az ingyenesség már kétséges. 1,5-2 százalék a problémás hitelek aránya. Azt nem számolták ki, mennyien változtathatnak a feltételeken. Felcsúti Péter hangsúlyozta, minden lehetőségnek "ára van", mindenkinek mérlegelnie kell, hosszú távon milyen hatása lesz a döntésének.

– Ha most térne át valaki devizahitelről forint hitelre, akkor ha az első időszakot nézem, körülbelül dupla akkora lenne a törlesztő részlet. Igaz, attól kezdve nincs kockázata – magyarázta.

A hitelt bármilyen árfolyamon át lehet váltani. Felcsúti Péter a futamidőről azt a példát mondta, hogy 10-ről 15 évre lehet módosítani, de egy 35 évre felvett hitelnél már nincs hova tolni a futamidőt.

Kiderült az is, a bankszektor nem rajongott a megállapodásért. Felcsúti Péter közölte, a kormány erőteljes ráhatására írták alá a dokumentumot, az erkölcsi kockázat miatt ellenkeztek, de a megállapodás megnyugtathatja az ügyfeleket. A bankszövetség elnökének azt sem volt rokonszenves, hogy a tegnap bejelentett, összesen 600 milliárdos banksegítő alapból csak azok a pénzintézetek kapnak, amelyeknek 200 milliárdnál nagyobb a szavatoló tőkéjük. A vaskemény feltételek miatt Felcsúti Péter meg lenne lepve, ha sokan jelentkeznének a hitelkeretre. A pénzért cserébe ugyanis az állam osztalékelsőbbségi részvényeket, és további jogokat is szerezne.

Szakértők szerint kifejezetten az OTPre szabták a csomagot. Veres János pénzügyminiszter erre azt mondta, az unióban hasonló módon avatkoztak be, „itt is ezt akarták, nem kell ezt máshogy értelmezni.”

Veres János hozzátette: a cél az, hogy versenysemleges helyzetet teremtsenek a 600 milliárdos alappal. A CIB Bank nem kér az alapból, az MKB nem kaphat, mert az anyabankját már külföldön kisegítették, az OTP igazgatósága a részletek ismeretében mérlegeli, célszerű-e részt venni a programban. Erről a közgyűlésük dönthet.

Csak óvatosan a devizahiteleseknek ajánlott lehetőséggel!

Óvatosságra inti a devizahiteleseket a tehercsökkentésre irányuló lehetőségekkel kapcsolatban az InfoRádió által megkérdezett szakértő. A csütörtökön a kereskedelmi bankokkal megkötött megállapodás a törlesztőrészlet csökkentésére vagy a futamidő meghosszabbítására ad lehetőséget, de kérdés, hogy milyen áron.

A bankok az adós kérésére, külön díj nélkül lehetőséget adnak a törlesztőrészletek mérsékléséré vagy a törlesztési időszak meghosszabbítására, a devizaalapú kölcsönt pedig az ügyfelek év végéig a felmerülő pluszdíjak nélkül alakíthatják át forinthitellé, legalábbis azoknál a bankoknál, amelyek csatlakoztak a pénteken aláírt megállapodáshoz, amelyet a kormány kezdeményezett. Ezek az OTP, az Erste, a CIB, a Raiffeisen, az UniCredit, a K and H Bank, az FHB, az MKB és a TakarékBank, azaz a lakossági devizahitelek 95 százalékát nyújtó pénzintézetek.

Szintén része az intézkedéscsomagnak, hogy az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került adós kérésére – a hitelintézet egyedi döntése alapján – a törlesztés feltételeit átmenetileg könnyíthetik, és az év végéig rugalmasan kezelik a devizaalapú kölcsönök előtörlesztését, ez azonban nem lesz díjmentes.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke már az aláírást követően arról beszélt újságíróknak, hogy a megállapodást a kormány erőteljes szorgalmazására írták alá.

Az InfoRádió által megkérdezett elemző sem tartja feltétlenül előnyösnek a kedvezményeket. A Pénzcentrum.hu munkatársa elmondta: a kedvezmények csak azoknak jelenthetnek segítséget, akik olyan pénzzavarral küzdenek, amely ellehetetleníti számukra a fennálló havi törlesztőrészlet kifizetését.

Sólyomi Dávid hozzátette: mindenki más összességében rosszul jön ki, ha az új lehetőségek szerint módosítja hitelét, a legtöbbeknek tehát nem éri meg jelenleg forintalapúvá tenni a devizahitelt, mint ahogy a futamidő hosszabbítása is csak hosszabb ideig tartó kamatfizetést ró az ügyfélre.

De nézzük sorra az egyes kedvezményeket: egyes adósoknak a 190 forintos svájcifrank-árfolyam akár 20-30 százalékkal is emelhette a havi fizetési kötelezettséget, sokan pedig ennyivel többet már nem tudnak kifizetni. Számukra előnyös lehet a futamidő hosszabbítása, ezáltal ugyanis a havi fizetendő összeg csökken, de számolniuk kell azzal, hogy az összes befizetésünk emelkedik, mivel hosszabb ideig kell kamatot fizetni a felvett összegre. Emiatt tehát senki másnak nem éri meg váltani, csak azoknak, akik nagy bajban vannak.

A devizaalapú hitel forinttá alakítása előtt azt kell mérlegelni, hogy a felvételkor meglévő forint/deviza árfolyam hogyan viszonyul a mostanihoz. Ha erősebb volt a hitelfelvételkor a forint – szinte mindenkire ez jellemző -, akkor a hitel átváltásával egyszerűen megnöveljük a hiteltőkénket, azaz biztos, hogy többet fizetünk vissza, és magasabb hiteltőke kamatait rójuk. Egy biztos, az árfolyamingadozások kockázataitól mentesülhetünk, azaz veszíteni nem tudunk rajta, igaz, nyerni sem, ha erősödik a forint.

Az előtörlesztést a csatlakozott bankok – külön díj ellenében – rugalmasan kezelik. De megéri-e jelenleg előtörleszteni? Jelenleg nem, hiszen a bankok 13-13,5 százalékos kamatokat kínálnak a lekötött betétekre, azaz ha ennél kisebb kamattal vették fel az emberek a hitelt – ami valószínű -, jobban járnak a nagyobb pénzösszeggel rendelkezők, ha betétekbe teszik pénzüket, hiszen ebből nagyobb jövedelmük származik, mint amennyit a bankoknak fizetnek ki hitelkamatként.

Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került hiteleseknek természetesen előnyös, ha lehetőséget kapnak átmeneti könnyítésre, és ezáltal nem kerülnek fel a BAR-listára, illetve a lakásaikat is megtarthatják, arra azonban figyelniük kell, hogy hosszú távon több pénzt hagynak a banknál, hiszen a kamat a hiteltörlesztés felfüggesztésének ideje alatt is ketyeg.

(MR, InfoRádió)