Fotó: MTI/Máthé Zoltán (szerk.)
Hirdetés

Gyutai Csaba a Portfolio Építőipar 2022 című konferenciáján rámutatott az ágazat előtt álló kihívásokra is. Közölte, a pandémia minden szektort „megrángatott”, így az építőipart is, hiszen sérültek a globális ellátási láncok.

Kiemelte: az orosz-ukrán háború az építőipar számára főként a fémtermékekből okoz alapanyaghiányt. Úgy vélte, a kialakult helyzet miatt alternatív importlehetőséget kell keresni, a szóba jöhető országok sorában Törökország mellett egyebek mellett Algériát és Kínát említette. Megjegyezte viszont, hogy az ezen országokból származó termékeknek „változó” a minősége. Márpedig elsődleges, hogy a magyar építőipar csak jó minőségű anyagokat használjon fel – jelentette ki a kormánybiztos.

Gyutai Csaba hozzátette, az alapanyagok és az építőanyagok áremelkedése mellett szakemberhiánnyal is küzd az építőipar, amely bár jól teljesít, de vannak hatékonysági problémái. Egy nyugat-európai munkás háromszor annyi értéket termel az építőiparban, mint magyar kollegája, ezen pedig javítani kell – mondta.

A kormánybiztos arra is kitért, hogy míg a kivitelezői szektorban és az építőanyag-kereskedelemben „jól állunk”, mert előbbinél 90, utóbbinál 80 százalékban magyar tulajdonú vállalatok „uralják a terepet”, az építőanyag-gyártásban a hazai arány csak 10 százalékos. Ezért úgy vélte, az építőanyag-gyártásban újraiparosításra, termelő egységek létrehozására és a magyar tulajdonú vállalatok támogatására lesz szükség.

Korábban írtuk

Gyutai Csaba a körkörös gazdaság kérdését is érintette, mint mondta, a hivatalos becslés évente 8 millió tonna építési hulladékot tart számon, ennek jórészt vissza kell kerülnie a gazdaságba. A helyzet megoldására az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dolgoz ki egy komplex csomagot.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke előadásában elmondta, az építőipar idén is teljesíti a 2021-ben elért durván 5500 milliárd forintos termelési értéket. Az ágazatot az ÉVOSZ várakozásai szerint a magánszektor, az ipar és a logisztikai létesítmények húzzák majd, miközben az állami és az önkormányzati munkák csökkenésével számolnak, miután az állam már mintegy 500 milliárd forintos építési beruházást halasztott későbbre.

A konferencia egyik paneljében Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke is a hatékonyság javítását sürgette az építőiparban, amelynek szerintük ki kell terjednie a tervezőkre, a kivitelezőkre, a beruházókra és az építőanyag gyártókra is.