Fotó: MTI/Máthé Zoltán
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Napok és Agrárgépshow rendezvénye a megnyitó napján Mezőfalván 2022. június 1-jén

Feldman Zsolt a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva kiállítás megnyitóján jelezte, ekkora termőterületen vállalták a gazdák, hogy a környezet állapotát megőrzik és javítják, a környezeti terhelést csökkentik a biodiverzitás megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése érdekében.

Hirdetés

Az államtitkár közölte, hogy e filozófia jegyében támogatást adnak hétezer helyspecifikus, precíziós gazdálkodásra alkalmas erő- és munkagép vásárlására, amellyel az érintettek versenyképességét és a fenntarthatóságot segítik.

Feldman Zsolt szerint most van esély és lehetőség arra, hogy minden gazdálkodó egyfajta alkalmazkodási stratégiát alkosson a maga számára, amivel optimalizálni lehet az üzemanyagok, növényvédőszerek és az energia felhasználását. Ezen felül szükséges egy másik stratégia is, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásé, mert ennek hiányában saját termelési eredményeik már középtávon leromlanak. A stratégia alappillérei többek között a vízvisszatartás, a talajélet biztosítása, a fajtahasználat és az erózióvédelem, hogy a termőföld, a víz és a levegő hosszútávon biztonságban legyen.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a vízgazdálkodással kapcsolatban kifejtette: ez az alapja a következő időszakban annak, hogy a gazdák maximálisan kihasználhassák erőforrásaikat. Amennyiben a felszíni vizek megfogását és hasznosítását megvalósítják, akkor az agrárkibocsátást nagyon jelentős mértékben meg tudják növelni, amennyiben nem, akkor komoly veszteségeket szenvednek el rövid időn belül – vélekedett.

Korábban írtuk

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke rámutatott, hogy az innováció akkor ér valamit, ha a gyakorlatban is megjelenik, és ahhoz, hogy bekerüljön a gyakorlatba, az újításokat meg kell ismerni. Úgy vélte, az élelmiszergazdálkodás egyre inkább felértékelődik, az egyre növekvő igények azonban innováció nélkül nem teljesíthetők.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke kiemelte, hogy rossz géppel, hiányos ismeretekkel, kis kapacitással nem lehet a földeken jó munkát végezni és ezek megléte egy teljes termelési ciklusra rányomja a bélyegét. Folyamatos korszerűsítéssel lehet a legjobban hatni a terméseredményekre, ebben próbálnak segítséget nyújtani a két nap során – tette hozzá.

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva kiállítás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége szervezésében valósul meg szerdán és csütörtökön, több mint 40 hektáros területen. Az idén az esemény fókuszában az innováció áll, ennek megfelelően széles körű gép- és inputanyag-bemutatóval készültek a szervezők, a látogatók közelről nézhetik meg az ültetvényeken fejlődő korszerű növényfajtákat, új öntözési technikákat és gépeket, továbbá a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen szakmai, pályázati, továbbképzési információkat gyűjthetnek a NAK szakértőitől.

A rendezvényen bemutatkoznak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények, nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek, továbbá a munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat hétköznapi, szántóföldi körülmények között is megtekinthetik a résztvevők.