Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió menedzsere a Világgazdaságnak nyilatkozott arról, hogy „a piac államcsődöt áraz”. Az elemző hangsúlyozta: bár technikailag az IMF-hitelkeret miatt nem lesz csőd, a forint állampapír senkinek sem kell, ami az ország leminősítéséhez vezethet.

Járai Zsigmond volt jegybankelnök a közrádiónak azt mondta: gyakorlatilag hónapok óta államcsőd van, hiszen senki nem ad hitelt Magyarországnak. Ezt az állapotot pedig csak leplezi az IMF-hitel.

Bár Gyurcsány Ferenc szerint legújabb csomagja egy-másfél éven belül másfél százalék feletti növekedést hozhat, ezt Chikán Attila, a Corvinus Egyetem professzora kincstári optimizmusnak tartja.

„Az elmúlt évben végrehajtott gazdaságpolitikának a következménye, hogy ilyen helyzetbe manővereztük magunkat. A kormány nem szánta rá magánt azokra a mélyenszántó társadalmi, gazdasági reformokra, amikre szükség lenne” – jelentette ki a gazdasági szakember a hírTV-nek.

A szerkezeti reformokat hiányolja Brüsszel is, miközben további kiadáscsökkentést sürgetnek Magyarországon. Az Európai Bizottság jelentése ugyan elismeri az eddigi kormányzati lépéseket a stabilitás érdekében, ám hangsúlyozzák: a befektetői bizalom visszanyerésére további erőfeszítésekre van szükség. A testület szerint folytatni kell a nyugdíjrendszer reformját, és meg kell erősítenie a pénzpiac szabályozását és felügyeletét.

(hírTV)