Főként olyan innovatív elképzelések megvalósítását kívánjuk támogatni, amelyek a munkahely-teremtést állítják középpontba – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen Bősárkányban.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Nagy István előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek iránti igény folyamatosan növekszik. 2050-ben várhatóan több mint kilenc milliárd ember táplálását kell a világ mezőgazdaságának megoldania.

A magyar zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztésre vonatkozóan a technológiai fejlesztések ösztönzését, a szakértelem megerősítését, az időjárási szélsőségek kivédését jelölte meg kiemelt feladatként. Emellett fontosnak nevezte a feldolgozóipar versenyképességének növelését, a munkaerőhiány csökkentését, valamint a piacok átláthatóságának javítását is.

Arról is szólt, hogy az agrártámogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, a forrásokkal stabilabbá vált a gazdák helyzete. A magyar mezőgazdaság éves kibocsátása jelenleg 2600 milliárd forint körül van – tette hozzá.

Nagy István azt is aláhúzta, alapvető cél a magyar tájak, falvak és kistérségek versenyképessé válása valamint, hogy a vidék a nemzet motorja legyen.

(FM Sajtóiroda)