Hirdetés

A jogi elemző intézet közösségi oldalán pénteken közzétett bejegyezésben azt írták, hogy nyugaton a legtöbb országban a politikusok az ukrajnai háború és a tavaly ősz óta tartó energiaár-robbanás okozta infláció költségeit az emberekre akarják áthárítani, de Magyarországon nem ez a recept.

Célnak nevezték az elmúlt 12 év olyan eredményeinek a megőrzését, mint a magas foglalkoztatottság, a rezsicsökkentés, a nyugdíjak értéke és a családtámogatások.

A baloldal védelmébe vette a multinacionális cégeket

Onnan lehet biztosra venni, hogy az extraprofit-különadó kivetésével jó úton jár a kormányzat, hogy a baloldali pártok egyből a védelmükbe vették a többletbevételhez jutott nagy multinacionális cégeket – írták.

Közölték: ahelyett, hogy a háború és az energiaválság árát az emberekkel fizettetné meg, a magyar kormány egy külföldön is jól bevált eszközhöz, az extraprofit-különadóhoz folyamodott. Mivel egyes piaci szektorokban a megnövekedett árak miatt több bevétel keletkezett, indokolt, hogy az érintett szereplők részt vegyenek a közös teherviselésben – érvelt az Alapjogokért Központ.

Nemzetközi példákra áttérve felidézték, hogy az Egyesült Államokban 1980-ban vetettek ki extraprofitadót a nyersolajra. Az adó egészen 1988-ig érvényben volt, és ez idő alatt mintegy 80 milliárd dollár bevételt jelentett az amerikai költségvetésnek – tették hozzá. Nagy Britanniában – folytatták – Tony Blair munkáspárti kormánya 1997-ben vezetett be ilyen adót a privatizált közművek többletnyereségére, összhangban a párt választási kampányígéretével. Az adó mértéke a vállalat piaci értéke és a privatizációt követő négy évben elért adózott eredmény kilencszerese közötti különbség 23 százaléka volt. Az adó a kormánynak 5 milliárd fontra becsült egyszeri bevételt hozott, amelyet egy munkahelyteremtési programra, és az iskolarendszer modernizációjára fordítottak – olvasható a bejegyzésben.

A brit energiaipari cégek 25 százalékos különadót fizetnek

Az Alapjogokért Központ beszámolt arról is: Rishi Sunak brit pénzügyminiszter május végén jelentette be, hogy az energiavállalatokra kivetett extraprofitadóból mintegy 5 milliárd fontot kíván beszedni. A brit energiaipari cégek ennek értelmében a következő 12 hónapban 25 százalékos különadót fizetnek.

A központ bejegyzése szerint az ilyen adó kivetésére irányuló politikai és társadalmi nyomás akkor erősödött fel, amikor a BP és a Shell is nagy nyereségnövekedésről számolt be az olaj- és gázárak globális emelkedésének köszönhetően.

Korábban írtuk