Öröm az ürömben, hogy a nyári adatok azt mutatják, mintha lassulna a hiány növekedése. A június még 297 milliárdos hiányt hozott, ehhez képest rendkívül kedvező a júliusi 1,2, s az augusztusi 83,9 százalékos mínusz. Főleg ahhoz képest, hogy az év második és harmadik hónapja együtt közel 600 milliárdos hiányt hozott. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a nyári hónapokban mindig aránylag kisebb mínuszt hoznak.

Kérdés, mit hoznak az őszi hónapok? Szeptemberben, októberben és novemberben ugyanis hagyományosan nagy deficitet halmoz fel a költségvetés. December viszont a céges adófi zetési határidők miatt mindig erősen pozitív. Amennyiben ez idén is így lenne, november végéig akár a tervezett éves hiány 150 százalékát is felhalmozhatná az ország.

Látni kell azt is, hogy az augusztusi költségvetési folyamatokban még mindig alig vannak benne a 29 pontos stabilizációs csomag hatásai. Ennek legnagyobb tétele, a pénzintézeti különadó fi zetési határideje szeptemberben, illetve decemberben van, vagyis ez további 200 milliárd forinttal javítja majd a költségvetés pozícióját.

A héten egyébként a kormány újabb vállalást tett a nemzetközi szervezetek felé. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentette: hazánk jövőre 3 százalék alá szorítja az államháztartási hiányt. Vagyis az új kabinet hosszas ellenállás után engedett Brüsszelnek – utóbbi elvárta, hogy az Orbán-kormány is teljesítse a Bajnai Gordon által tett vállalásokat.

Mindennek teljesítéséhez 2011-ben újabb 150 milliárdot kell megtakarítania az államháztartásnak. A brüsszeli szigor azért furcsa, mert közben az unió legfejlettebb gazdaságai közül Németország előreláthatólag 5, Franciaország 8, Nagy-Britannia pedig 10 százalékos államháztartási hiánnyal zárja az idei évet.