Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még a nyári szabadságok előtt, ebben a hónapban le szeretné zárni a felfüggesztett uniós támogatások többségével kapcsolatos egyeztetéseket az Európai Bizottsággal – tudatta kedden a miniszter, miután Brüsszelben egyeztetéseket folytatott Walter Deffaával, a testület regionális politikáért felelős főigazgatójával.Lázár János emlékeztetett rá, hogy a bizottság 5 programban állította le a számlák kiegyenlítését, ebből az egyikben, az úgynevezett aszfaltügyben, amelyben az útépítés pályázati körülményeit kifogásolja a bizottság, a kormány nemzetközi szakértők bevonásával mérlegeli a bizottság korrekciós javaslatát, amelyet első körben nem fogadott el.

„Van reális esélye annak, hogy érdemi tárgyalások induljanak a korrekció mértékének csökkentéséről, vagy az egész helyzet kezeléséről” – értékelte a miniszter.

A nagyobb összeget, összesen mintegy 660 milliárd forintot érintő ügyben viszont Lázár János azt mondta, a kormány kész elfogadni a bizottság kiigazítási javaslatát, akkor is, ha ez saját javaslatának felülvizsgálatával kell járjon, hogy ez a pénz mielőbb beérkezhessen a magyar költségvetésbe. Az MTI kérdésére a miniszter hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy a pénz nyomás alá helyezné a költségvetést, mert a büdzsének nincsenek likviditási nehézségei. A politikus azt is nyomatékosította, hogy a korrekcióval sem éri kár Magyarországot, mert a pénzeket meg lehet pályáztatni, ezeknek az operatív programoknak az esetében túlvállalás is volt, vagyis a forrásokat el lehet számolni más projektekre.

Lázár János arra is kitért, hogy a kormány november 1-jén szeretné bevezetni az új közbeszerzési törvényt, s hangsúlyozta, hogy a jogszabályt 3 körben is egyeztették Brüsszellel, a törvényjavaslat az uniós jog figyelembe vételével készült, az növelni fogja az átláthatóságot és javítani a transzparenciát.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a miniszter „a szabadságharcos magyar kormány nevében ma feltétel nélkül megadta magát Brüsszelben”. Molnár Csaba, a párt EP-képviselője, alelnöke szerint „a kormány elismerte, hogy Magyarország a kormányzati korrupció miatt milliárdos büntetéssel néz szembe.”

„Elfogadhatatlan, hogy a korrupt magyar kormány hibái, a fideszes visszaélések következtében a magyar emberek, tisztességes vállalkozások és önkormányzatok nem jutnak hozzá uniós támogatásokhoz” – foglalt állást közleményében a politikus, hozzátéve: „A kormány bukása után a Demokratikus Koalíció az uniós forrásokat európai Magyarország építésére, az ország fejlesztésére fordítja, a fideszes korrupciót pedig felszámolja.”

MTI