Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel, Archív
Gőz száll fel a Datteln IV szénerőműből a németországi Dattelnben 2020. május 29-én
Hirdetés

Szerdán szavaz az Európai Parlament (EP) az Európai Bizottság által előterjesztett fenntartható beruházásokat tartalmazó úgynevezett taxonómiai rendeletéről. Az uniós taxonómia célja arra ösztönözni a gazdasági szerepelőket, hogy a befektetéseikkel hozzájáruljanak az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljaihoz – ismerteti a Magyar Nemzet.

Az Európai Bizottság a tudományos szakvéleményekre alapozva – a jelenlegi technológiai lehetőségeket figyelembe véve – fontos szerepet szán a klímasemlegességhez vezető átmenetben a földgáznak és az atomenergiának. A parlament elé kerülő baloldali állásfoglalási indítvány szerint a földgázzal és az atomenergiával kapcsolatos tevékenységek azonban nincsenek összhangban az uniós klímapolitikai célokkal.

Az európai baloldalnak továbbra is csak a saját ideológiai céljai fontosak, és mindent megtesznek azért, hogy megfosszák a földgázt és az atomenergiát a tiszta energia minősítéstől. Ezt a baloldali célt minden erőnkkel meg kell akadályoznunk, mivel az elhibázott zöldideológia végleg kivéreztetné az Európai Unió gazdaságát, aminek az árát végül a lakosságnak kellene megfizetnie

– hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Kiemelte: a baloldal ideológiai háborújának következményei beláthatatlanok lennének, és további brutális energiaár-emelkedéshez vezetnének. „Európa energiabiztonságának fenntartása lehetetlen a földgáz és a nukleáris energia nélkül, mivel a megújuló energiaforrások jelenleg nem képesek kielégíteni a lakosság és a vállalkozások egyre növekvő energiaigényét” – részletezte Tóth Edina.

Számos tagállam a szénerőművek újraindítása mellett döntött

Tóth Edina szerint abszurd, hogy miközben a földgázt és az atomenergiát elutasítja a baloldal, az Oroszországból érkező csökkentett gázmennyiség miatt számos tagállam a legnagyobb szennyezéssel járó szénerőművek újraindítása és a meglévők teljesítményének növelése mellett döntött.

Mindez jól mutatja, hol tart jelenleg az európai baloldal katasztrofális energiapolitikája

– jelentette ki a kormánypárti EP-képviselő. Tóth Edina kiemelte, az a legfontosabb, hogy az EP szerdai ülésén a képviselők többsége megerősítse az Európai Bizottság javaslatát, amellyel szemben néhány héttel ezelőtt kifogást terjesztettek elő az EP baloldali frakciói az érintett szakbizottságokban. A szocialisták, a zöldek, a liberálisok és a kommunisták mellett az Európai Néppárt több tagja is támogatta ezt a javaslatot, erről szavaz az Európai Parlament.

Akár egy-két szavazat is sorsdöntő lehet

Ha a magyar baloldali képviselők által is támogatott kifogás megszerzi az abszolút többséget, vagyis a 705 képviselő közül 353-an a baloldal mellé állnak, akkor a bizottság javaslata lekerül a napirendről. A magyar képviselő úgy látja, szoros lesz az eredmény, akár egy-két szavazat is sorsdöntő lehet.

Tóth Edina emlékeztetett:

a baloldali európai parlamenti képviselőknek – például a magyar baloldali politikusoknak – jellemzően nem kell a lakosság elégedetlenségével számolniuk, mivel a tagállamokban ellenzékben vannak. Így a felelősségvállalás helyett az ideológiai célok több teret nyernek.

A tagállamok kormányfőit tömörítő tanácsban már más a helyzet, ott is támogatott a taxonómiai rendelet bővítése. Az uniós eljárásrend ugyanakkor kimondja, hogy a parlamentnek és a tanácsnak egyaránt támogatnia kellene a tervezetet – tette hozzá a kormánypárti parlamenti képviselő.

A taxonómiarendelet nem érinti a tagországok energiamixét, ugyanakkor a szennyezőnek minősített energiahordozókhoz kapcsolódó beruházások nem kaphatnak támogatást.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk