Hirdetés

A Moody’s keddi banki felminősítési döntései az MFB-t, az OTP Bankot és az OTP Jelzálogbankot, az Erste Bank Hungaryt, a K&H Bankot és a Raiffeisen Bankot érintik.

A cég az MFB hosszú távú betéti és adósbesorolásait „Baa2”-re javította az eddigi „Baa3”-ról, és az új osztályzatok kilátását stabilról további felminősítés lehetőségére utaló pozitívra módosította.

Az MFB rövid távú betéti besorolása „P-3”-ról „P-2”-re javult.

A Moody’s az OTP Bank hosszú távú partnerkockázati értékelését (Counterparty Risk Assessment, CRA) „Baa2(cr)”-ről „Baa1(cr)”-re javította, és felminősítési felülvizsgálat alá vette az OTP Bank „Baa1” szintű hosszú távú betéti besorolását, valamint ugyanilyen szintű hosszú távú partnerkockázati osztályzatát (Counterparty Risk Ratings, CRR).

A hitelminősítő ezzel egy időben az OTP Jelzálogbank CRA-megítélését az eddigi „Baa2(cr)”-ről „Baa1(cr)”-re javította, és felminősítési felülvizsgálat alá vette a pénzintézet „Baa1” szintű CRR-osztályzatát.

Korábban írtuk

A Moody’s az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank P-2 CRR-besorolásait és P-2(cr)-értékeléseit egyaránt megerősítette.

A cég az Erste Bank Hungary, a K&H és a Raiffeisen Bank hosszú távú CRR-osztályzatait „Baa1”-ről „A3”-ra, a hosszú távú CRA-értékeléseket „Baa2(cr)”-ről „Baa1(cr)”-re javította.

A rövid távú P-2 CRR-osztályzatokat és a P-2(cr)-értékeléseket a Moody’s mindhárom bank esetében megerősítette.

Az MFB felminősítései a Moody’s indoklása szerint azt tükrözik, hogy a teljesen állami tulajdonú fejlesztési bank besorolásai a szuverén magyar osztályzatokhoz igazodnak, tekintettel az állami tulajdonra, valamint az MFB kötelezettségeire vállalt közvetlen, visszavonhatatlan és feltétlen garanciákra.

A külföldi tulajdonú bankok CRA-értékeléseinek és CRR-minősítéseinek, valamint az OTP bank és az OTP Jelzálogbank CRA-értékeléseinek javításában a magyar államadós-besorolás felminősítése volt a fő tényező, ez a lépés ugyanis emelte ezeknek a minősítéseknek a szuverén osztályzathoz kapcsolódó korlátait – áll a Moody’s keddi londoni helyzetértékelésében.

A Moody’s pénteken jelentette be Londonban, hogy az addigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot, és ezzel egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a magyar gazdaság növekedése erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.

A Moody’s véleménye szerint Magyarország a „Baa” besorolási kategórián belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020-2023-as időszakban sikerül csökkenteniük GDP-arányos államadósság-rátájukat.

A Moody’s előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a magyar államadósság-ráta csaknem 4 százalékponttal a hazai össztermék 76,7 százalékára csökken ebben az időszakban.