A Fűszermalom Kft., valamint az önkormányzat bevonásával tavaly indult programra idén megduplázódott az érdeklődés – mondta a szerződéskötést követő sajtótájékoztatón a Csongrád megyei város polgármestere.

Nógrádi Zoltán hangsúlyozta, a fűszerpaprika-termelés visszaállítását célzó programban idén a résztvevők 120 tonna őrleményt szeretnének termelni, ezt ezer tonna friss paprikából lehet előállítani.

Tavaly az induló program során 45 tonna őrleményt állítottak elő.

A programban a következő időszak mezőgazdasági vertikumépítésének alapját látja a település. Hiszen ha a fűszerpaprika termeltetés, termesztés, feldolgozás, szárítás, őrlés, kereskedelem területén sikeresek lesznek, akkor reményük van arra, hogy egyéb zöldségfélékkel is el tudnak indulni ezen az úton. A jövőben a szárítmányokra koncentrálhatnak majd – fogalmazott a polgármester.     Bárány Tamás, a Kotányi Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a magyar paprika üzletág, termesztés és kereskedelem sokkal jobb kondícióban és erőteljesebben jelenhessen meg.

– A 24. órában vagyunk, mert alig lehet találni nem kevert paprikát a piacon (…), amiben mi hiszünk az a tisztességes kereskedelem – mondta. – Tisztességesek vagyunk a termelőkkel, mert szeretnénk, hogy a jövőre is termeljenek, és tisztességesek vagyunk a fogyasztókkal, mert tudják, hogy 100 százalékban magyar és 100 százalékban első osztályú paprikát vásárolnak tőlünk – tette hozzá.

Kotányi János 1881-ben Szegeden alapított céget. A paprikára épült vállalkozás a múlt század elején már Budapesten és Bécsen kívül Berlinben, Münchenben, Bostonban és New Yorkban is rendelkezett képviselettel és raktárral. A változatlanul a Kotányi család tulajdonában levő vállalkozás ma Közép-Európa legnagyobb fűszerkereskedője.

Ausztriában, Magyarországon, Oroszországban, Szlovéniában és Csehországban meghatározó vagy piacvezető pozíciókkal és további 15 országban stabil jelenléttel bír. A nemzetközi holding forgalma 138 millió euró, alkalmazottainak száma 540. Az 50,2 millió forint jegyzett és 620 millió forint saját tőkével rendelkező magyarországi leányvállalat a nyilvános cégadatok szerint 2013-ban 3,9 milliárd forintos forgalmat ért el, 100 millióval többet a megelőző évinél. A hazai fűszerpiac vezető cégének adózott eredménye 2013-ban 72 millió, míg 2012-ben 89 millió forint volt.

MTI