Az Economist Intelligence Unit (EIU) által Londonban kiadott, 2009-re szóló átfogó prognózis szerint a várhatóan leggyengébb teljesítményt nyújtó húszas csoport mindegyik tagja – hosszú idő óta példátlan módon – egész éves recesszióban lesz jövőre – idézte a jelentést a

A negatív listát Izland vezeti, ahol az EIU elemzői a hazai össztermék-érték (GDP) 9,7 százalékos visszaesését jósolják 2009-re.

A húszas recessziós mezőnyben négy kelet-európai ország van, köztük három EU-tag: Lettország (mínusz 4,0 százalék), Ukrajna (mínusz 3,0 százalék), Észtország (mínusz 2,5 százalék), és a magyar gazdaság, amelyben az EIU londoni elemzői 1,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak 2009-ben.

A ház a magyarországinál súlyosabb recessziót vár olyan magasan fejlett ipari gazdaságokban, mint Nagy-Britannia (mínusz 2,1 százalék), Írország (mínusz 2,3 százalék), Dél-Korea (mínusz 1,7 százalék) vagy Dánia (mínusz 1,6 százalék). A recessziós listán szerepel az Egyesült Államok is, 1,0 százalékosra jósolt jövő évi GDP-visszaeséssel.

A leggyorsabban növekvő húsz gazdaság listáján zömmel fejlődő világbeli gazdaságok szerepelnek; a kevés kivétel egyike Kína, ahol az EIU jövőre 7,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít. A ház megjegyzi ugyanakkor, hogy jóllehet Kína lesz a leggyorsabban bővülő nagy feltörekvő gazdaság, a várt ütem azonban jelentős lassulás az eddigiekhez képest. A kínai gazdaság növekedési ütemének erőteljes lanyhulását más nagy londoni házak is jósolják.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő minap Londonban kiadott elemzése szerint korlátozott hatása lehet csak a kínai kormány által bejelentett hatalmas, több évre szóló gazdaságélénkítő programnak, mivel a négyezer milliárd jüanos – a kínai GDP-érték 15 százalékának megfelelő – ösztönző csomag valószínűleg nem tudja majd ellensúlyozni az exportnövekedésnek a világgazdasági recesszió okozta megtorpanását.

A Moody’s alapeseti forgatókönyve az, hogy a kínai gazdaság 2009-ben 7-8 százalékkal fog növekedni, és az ütem 2010-ben 8-9 százalékra gyorsul vissza.

A ház szerint ugyanakkor a vártnál súlyosabb és hosszabb globális visszaesés esetén a kínai GDP-érték reálnövekedése az 5-7 százalékos sávba is lassulhat 2009-ben és 2010-ben.

Bármelyik forgatókönyv válik is valóra, a kínai növekedés mindenképpen meredeken lassulni fog az utóbbi öt év csaknem 11 százalékos éves átlagáról, állt a hitelminősítő előrejelzésében.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport 2009-re szóló, átfogó felzárkózó piaci prognózisában az eddigi 8,5 százalékról 7,8 százalékra vette vissza jövő évi kínai GDP-bővülési jóslatát, és erre a prognózisra is jelentős, lefelé ható kockázatokat lát. A cég 2008-ra még 9,8 százalékos növekedést valószínűsít a kínai gazdaságban.

Londoni elemzői körökben eddig a kínai gazdaságot tartották a világgazdaság lehetséges megmentőjének.

A Királyi Külügyi Intézet – londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House – néhány hete kiadott drámai hangvételű világgazdasági jelentésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a „gazdasági katasztrófa” szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a kínai növekedés fennmaradása a világgazdaság legfőbb reménye.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által a felzárkózó piacok jövő évi kilátásairól összeállított, hétvégén kiadott előrejelzés Magyarországon 1,7 százalékos GDP-csökkenést jósol, és azt, hogy az éves összevetésű infláció 2009 közepére valószínűleg már a 3 százalékos hivatalos célszint alatt lesz.

A GS londoni elemzői szerint az MNB a legutóbbi két, összesen 1,00 százalékpontos kamatcsökkentés után akkor vállalkozhat még nagyobb mértékű enyhítésre, ha látja a normalizálódás jeleit a piacon: a forint stabilitását, a kormánykötvény-piac feléledését – beleértve a külföldi vevők visszatérését a másodlagos adósságpiacra -, és a bankközi hitelezés újraindulását.

E feltételek teljesülése esetén a Goldman Sachs előrejelzése szerint fél éven belül 8,00 százalékra, 2009 végére 7,00 százalékra csökkenhet a magyar jegybank alapkamata, de az euróövezeti központi bank gyors ütemű kamatcsökkentései esetén ennél agresszívabb magyar pénzügypolitikai enyhítés is lehetséges.

A GS szerint a kedvező inflációs kilátások és a tovább zuhanó nyersanyagárak jövőre a jelenleginél gyengébb forint elviselését is lehetővé teszik az MNB-nek. A ház árfolyam-előrejelzése három és hat havi távlatra 275 forintos eurót valószínűsít, a cég londoni elemzői ugyanakkor 12 havi távlatra visszaerősödést várnak, 260 forintig.

A forint és általánosságban a közép-európai valuták fokozatos gyengülésével más nagy londoni házak is számolnak. A BNP Paribas és a JP Morgan prognózisaiban is felbukkant például a 290 forintos, illetve a 4 zloty feletti euróárfolyam-jóslat. Az általános citybeli vélemény azonban az, hogy az MNB a rendezett piaci körülmények között zajló, nem hirtelen bekövetkező árfolyamsüllyedést el tudja viselni, tekintettel a recessziós gazdasági környezet és a zuhanó nyersanyagárak erőteljes dezinflációs hatására.

(napi.hu)