Az Audi-bejelentésnél a miniszterelnök hangsúlyozta: a bővítés után a német gyár immár Magyarország GDP-jének 2 százalékát állítja majd elő. Az új termelés a június végén vásárolt 197 hektáros területen zajlik majd, s a jelenlegi 5600 mellett 1800 dolgozónak ad majd munkát. Rupert Stadler, az Audi elnöke aláhúzta: az új üzemben már önálló autógyártó termelés is zajlik majd. Mert igaz, eddig is gördültek le kész járművek a győri gyártósorokról, ezek azonban csupán az Ausztriából érkező festett karosszériaelemeket szerelték össze. Eddig az Audi-gyárban TT és Cabriolet típusú gépkocsik készültek, az új telep az A3 teljes gyártását végzi majd. A mostani beruházással az Audi által Magyarországra befektetett összeg 4,8 milliárd euróra nő.

Bár a nagyságrendet illetően kevesebb pénzt hoz, de megduplázza magyarországi termelési kapacitását az Opel. A cég az eddigi 750 millió euró mellé további 500 milliót invesztál szentgotthárdi gyárának bővítésébe. Aminek eredményeként a jelenlegi 700-ról 1500-ra nő az alkalmazottak száma. Az üzemben az Opel új generációs motorjait gyártják majd. A magyarországi Opel gyárból 1999 óta nem gördülnek ki kész autók, ekkor szűnt meg az Opel Astra gyártása. A gyár létszáma ugyanakkor nem csökkent, az összeszerelő üzem helyén – a korábbi motorgyár mellett – sebességváltógyárat létesítettek. Az Opel beruházásához 7,5 milliárd forintos, a beruházás értékének 5 százalékát jelentő támogatást ad a magyar állam. Ahogy Orbán Viktor mondta: az összeg négy év alatt megtérül majd.

A most bejelentett beruházásokkal, valamint a másfél év múlva termelni kezdő Mercedes-gyárral Magyarország visszaveheti a térség vezető autógyártója címet Szlovákiától. A legtöbb pénzt természetesen az Audi fektette be, érdekes módon a „mi autónk”, a Suzuki 130 millió euróval csupán negyedik, vagyis utolsó a sorban. A legtöbb autót, 180 ezret mégis a japán cég gyártja. A beruházások befejezése után a négy autógyár összesen 16 ezer embernek ad majd munkát. Ennek közel felét, 7400 embert az Audi foglalkoztatja majd, a jelenlegi adatok szerint a második helyen a Suzuki áll, ahol 4200-an dolgoznak.