Felerősödtek a régió mélyülő recessziójáról szóló pletykák azt követően, hogy Brüsszelben a hétvégén megtárgyalták és elvetették Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő 180 milliárd eurós közép-kelet-európai gazdasági mentőcsomag-tervezetét – írta a Bloomberg. A befektetők csalódottságát csak növeli, hogy a hétvégi EU-találkozón továbbra sem sikerült konkrétummal előállni, a kelet-európai kérdés megfelelő kezelését pedig elódázták a döntéshozók – tették hozzá a hírügynökségnek nyilatkozó szakértők.

Az euró/dollár jegyzése 1,2585-re esett vissza a pénteki 1,2669-es zárószintról hétfő reggel. Az éjszakai kereskedés során egészen az 1,2545-ös sáv közelében is megfordult, amire két hete nem volt példa. A közös európai deviza a jennek szemben is gyengült, a korábbi 123,60-as szintről 122,70-re tolódott ki a jegyzés.

A devizapiaci szakértők szerint a kockázatkerülés tovább fokozódik, a befektetők a dollárt és a jent veszik az euróval szemben, így a közös európai deviza további gyengülésére lehet számítani.

(napi.hu)