Mindenki – magánszemélyek, cégek és maga az állam is – roskadozik a svájci frank, euró, sőt japán jenben felvett hitelek súlya alatt – írja a Magyarországról szóló helyszíni riportjában a francia Le Nouvel Observateur.

A „Hitelképtelenek gulyásszószban” címet viselő, közel három oldalas írás hosszan felsorolja a „csőd szélére sodródott magyar gazdaság” minden ismert betegségét: a magas költségvetési hiányt, a recessziót, a minimális devizatartalékot, de azt is, hogy túl alacsony az aktív keresők és rendkívül magas a rokkantnyugdíjasok aránya.

Az egyik legnagyobb biztosítótársaság név nélkül nyilatkozó vezetője a kialakult helyzet kapcsán úgy véli: „a jelenség nem számít újdonságnak, hiszen az ország harminc éve lehetőségein felül, adósságból él, nem véletlenül nevezték a kommunista időkben a legvidámabb szovjet barakknak”.

A magát baloldalinak mondó hetilap kifejezetten liberális szemléletű újságírója Magyarországon jártában arra a következtetésre jut, hogy a magyarok nem akarnak lemondani a „gondoskodó államukról”, ami egyebek mellett „kiváló egészségügyi rendszerben, kitűnően felszerelt, ingyenes bölcsődékben, a nők számára pedig előnyös szülési szabadságban” nyilvánul meg.

Egy Budapesten dolgozó, névtelenül nyilatkozó francia férfi szerint az adócsalás „nemzeti sportnak” számít az országban, és úgy tudja: a munkavállalók többsége minimálbérre van bejelentve, amit azon felül kapnak, azt a munkáltatók „kézből fizetik ki”.

Natacha Tatu devizában eladósodott magyarokkal folytatott beszélgetéseiből azt a következtetést vonja le, hogy azok valószínűleg nem mérték fel kellőképpen a svájci frank vagy euró alapú jelzáloghitelek veszélyeit. „Igaz, a szirénhangoknak nem csak a magyarok, hanem a románok, horvátok, csehek vagy a szlovákok sem tudtak ellenállni” – teszi hozzá. De a végeredmény az, hogy „Magyarország immár Közép-Európa legbetegebb államának számít” – olvasható a magyarországi riasztó állapotokról beszámoló Le Nouvel Observateur-ban.

(InfoRádió)