Hirdetés

Ez az elemzés az első része egy olyan sorozatnak, amelyben az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány a koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági világválság Magyarországra gyakorolt hatásait elemzi. 

A 2008-as gazdasági válság idejéhez képest most minden egyes gazdasági mutató és mérőszám tekintetében sokkal jobban áll Magyarország – mondta el Sebestyén Géza, az Oeconomus Gazdaságkutató kutatási igazgatója a demokrata.hu-nak, hozzátéve, hogy ez alapján a magyar gazdaság gyorsan és nagyobb károk elszenvedése nélkül fog túljutni a globális járványhelyzet okozta válsághelyzeten.

GDP alakulása 2008
Fotó: Oeconomus
Fotó: Oeconomus

A GDP alakulása 2008 és 2020 előtt

A tanulmány megállapításai szerint 2008-ban a rossz gazdaságpolitika miatt Magyarország minden gazdasági mutató tekintetében lemaradt még a V4 országok teljesítményétől is. Így például 2007-ben már lényegében egyáltalán nem növekedett a magyar gazdaság, miközben Szlovákia 10 százalék fölötti növekedést produkált. Most viszont a magyar gazdasági növekedés kimagasló a régióban és Európai szinten is, ráadásul csökkent az államadósság, és az államháztartási hiány vonatkozásában is sokkal jobban áll most Magyarország, mint a 2008 körüli időszakban.

Sebestyén Géza szerint a magyar gazdasági állapotok javulását a legkiválóbban az jellemzi, hogy míg a balliberális kormányok idején, a 2008-as válsághelyzetben az ország folyamatosan hitelek felvételére kényszerült, addig most már nem pusztán csökken a hitelállomány, de már Magyarország is hitelez külföldön. Az adósságcsökkentés, a felelős magyar gazdaságpolitika, az előrelátó tartalékképzés és a gazdaság növekedési pályára állítása következtében pedig a magyar kormánynak most van akkora mozgástere, hogy képes jól kezelni a globális vírusjárvány okozta gazdasági világválságot – tette hozzá az Oeconomus Gazdaságkutató kutatási igazgatója.

Korábban írtuk