A kormány próbál segíteni a különböző csoportoknak, és lehetőség szerint kompenzálja a sérülékenyeket, főként a nyugdíjasokat. Van egy érzékelt infláció, ami mindig magasabb, mint a valódi infláció, ezért a kereskedők ezt kihasználják. Ha az emberek magasabb inflációt várnak, akkor ez egy önmagát beteljesítő jóslattá is válhat, tehát gyorsabban emelik az árakat – tette hozzá. – Az, amit Hamburgban javasolnak, hogy csak reggel 6 és 8, valamint este 6 és 8 óra között legyen meleg víz, egyre elterjedtebb lesz Nyugaton. A hiány megjelenik. Nemcsak az infláció és a drágulás, hanem a hiány is.

Hirdetés

A háborús infláció ellenére Kelet-közép-Európában belül Magyarországon nőtt májusban a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom, de akadt olyan ország is, ahol visszaesést mértek. Az egyik ilyen ország Ausztria, ahol az áprilisi stagnálás után a kiskereskedelmi forgalom 2,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz és 6,4 százalékkal az előző év azonos időszakához képest az áprilisi 2,6 százalékos növekedés után.

A háborús infláció elszabadulását jól mutatja, hogy a májusi 8,1 százalék után júniusban 8,6 százalékos volt az átlagos éves infláció az eurózónában. Az áremelkedés fő hajtóereje az energia közel 42 százalékos drágulása, az energiához kapcsolódó tételeket figyelmen kívül hagyva az átlagos fogyasztóiár-emelkedés „mindössze„ 5 százalékos volt. Az „élelmiszer, alkohol és dohánytermékek” kategóriában átlagosan 8,9 százalékkal haladták meg az árak a 2021 júniusi szintet. A közös pénzt használó blokkban a legmagasabb, 22,0 százalékos inflációt Észtországban regisztrálták, Litvániában 20,5, Lettországban 19,0 százalékos volt a ráta.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.

Korábban írtuk