A tárcavezető a Chervon Auto kínai járműipari vállalat új beruházásának alapkőletételén vett részt Miskolcon, ahol az első fázisban 17,5 milliárd forint értékben létesül gyártócsarnok, amelyhez az állam 5,3 milliárd forint támogatást nyújt, ezzel pedig 138 új munkahely jön létre a városban.

Hirdetés

A termelés a jövő év második felében indulhat el, ami mellett kutatás-fejlesztési tevékenységet is fognak folytatni az új üzemben.

A Chervon Auto első, Kínán kívüli zöldmezős beruházását hajtja végre Miskolcon, ahol járműipari fém alkatrészeket fog gyártani, kezdetben évi kétmillió darabszámú kapacitással. Ez megkönnyíti az európai partnerek kiszolgálását, ami a remények szerint további fejlesztéseket alapoz meg Magyarországon, amely így a nemzetközi terjeszkedés kiindulópontja lehet.

A miniszter kijelentette, hogy bár az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül, a cég a hagyományos és az elektromos meghajtáshoz is a legmagasabb technológiai színvonalú alkatrészeket fogja tudni szolgáltatni. „Mivel Magyarország mindkét ligában játszik (.), fontos, hogy ilyen, két funkciót ellátni képes beszállító céggel gazdagodunk” – fogalmazott.

Beszédében Szijjártó Péter leszögezte: „a Kínával fenntartott, kifejezetten racionális, pragmatikus, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés nagyon komoly gazdasági hasznokat hozott az országnak”.

Kitért arra is, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok a koronavírus-járvány alatt csak tovább erősödtek. A kereskedelmi forgalom értéke az idei év első nyolc hónapjában 21 százalékkal nőtt, s augusztus végére meghaladta a 8 milliárd dollárt. Ez pedig szerinte nagyban hozzájárult a magyar gazdaság gyors újraindulásához és növekedéséhez.

Végezetül arról számolt be, hogy Északkelet-Magyarország mára a gazdasági növekedés egyik motorjává vált.

A kormány 2014 óta 49 vállalat beruházását támogatta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ezek a cégek több mint 1000 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket, amelyek nyomán 5500 új munkahely jött létre – húzta alá.

Korábban írtuk