Fotó: Szijjártó Péter, Facebook
Hirdetés

A tárcavezető Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a magyar kormány támogatja Bosznia-Hercegovina stabilitását és európai integrációs törekvéseit, s nem csak szavakban, hanem valódi tettekben is.

Kiemelte: a gazdasági együttműködés erősítéséről szóló tárgyalások eredményeként Magyarország vállalkozásfejlesztési programot indít a boszniai Szerb Köztársaságban, amelynek első ütemében 35 millió eurónyi fejlesztési támogatásra írnak ki pályázatot a helyi kis- és középvállalkozások számára. Ennek keretében több mint ezer érintett cég egyenként legfeljebb 25 ezer eurós támogatást kaphat magyar gyártású eszközök beszerzésére.

A pályázatot szeptember 1-jén írják ki, a beadási határidő október 15. lesz, a támogatási szerződéseket pedig még idén megkötik a tervek szerint.

„Ezzel segítjük a magyar gazdaságot és Bosznia-Hercegovina gazdaságának fejlődését is” – mutatott rá.

Korábban írtuk

Szijjártó Péter ezután arra is kitért, hogy az országban jelenleg 134 magyar katona teljesít szolgálatot az Európai Unió béketámogató missziójában.

„Mi úgy gondoljuk, hogy az a helyes, ha folyamatosan segítséget, támogatást nyújtunk a nyugat-balkáni országoknak, és a felelős szomszédságpolitika keretében a párbeszédre törekszünk” – hangsúlyozta.

„A szankcióknak és a fenyegetőzésnek nincs értelme, hanem kulturált párbeszédre van szükség, ezért számunkra természetes, hogy egyetlen nyugat-balkáni ország legitim, megválasztott vezetőjével szemben sem támogatunk semmilyen uniós szankciós intézkedést” – tette hozzá.

A miniszter ennek kapcsán aláhúzta, hogy a jelenlegi súlyos kihívások közepette minden európai politikusnak az lenne a kötelessége, hogy mindent megtegyen a kontinens stabilitásának és biztonságának javítása érdekében.

„Ilyen lenne a nyugat-balkáni térség intregrációjának felgyorsítása (.) Mi Brüsszel szégyenének tartjuk, hogy ennyire lassú az integrációs folyamat, és helytelen döntésnek tartottuk azt is, hogy az Európai Tanács nem adta meg a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának” – fogalmazott.