Kiemelték: Budapesten a lakossági fogyasztók számára a földgáz átlagára kilowattóránként 2,84 eurócent, a villamos energia átlagára 10,41 eurócent volt decemberben.

Hirdetés

Ami a földgázt illeti, Magyarország után a sorban Bukarest következik 3,05 eurócentes árral, majd Riga és Belgrád jön 3,09-el és 3,26-al. A legtöbbet a fogyasztók a földgázért átlagosan Stockholmban, Amsterdamban és Koppenhágában fizetnek: 22,8 eurócentet, 10,22 eurócentet és 9,41 eurócentet.

A villamos energia Belgrádban kerül a legkevesebbe, átlagosan 7,55 eurócentbe, amelyet rögtön Budapest követ a 10,41 eurócenttel, illetve a sorban Szófia következik 11,70 eurócenttel. A legdrágább a villamos energia Berlinben, Koppenhágában és Dublinban, 32,87 eurócent, 30,70 eurócent és 24,49 eurócent. 

A közleményben arra is kitértek: a meteorológiai ősz kezdetétől 2020 utolsó hónapjáig a lakossági földgáz átlagára emelkedett Athénban, Brüsszelben, Koppenhágában, Párizsban, illetve Stockholmban. Novemberhez képest a villamos energia átlagára csökkent egyebek mellett Lisszabonban és Tallinnban, ugyanakkor áremelkedés volt megfigyelhető például Amszterdamban, Berlinben, Koppenhágában, Londonban, Madridban, Nicosiában és Stockholmban. 

Korábban írtuk

Az árakat az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT gyűjti össze és rendszerezi az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva – jelezte a hivatal.