Fotó: MTVA/Bizományosi (archív, illusztráció)
Hirdetés

Emlékeztetnek: a jegybank a járvány magyarországi megjelenése után azonnal javasolta a tőke- és kamatfizetési moratórium elrendelését a gazdasági károk mérséklése érdekében. A kormány gyors intézkedése a lakosság és a vállalkozások likviditási nehézségeinek enyhítését szolgálta, a bankszektor stabilitásának megőrzése mellett.

Hozzátették: az MNB a kezdetektől azt az álláspontot képviselte, hogy a moratórium önmagában nem okozza az ügyletek IFRS9 sztenderd szerinti „hitelkockázatban bekövetkezett jelentős növekedését”, vagyis a stage2-es besorolást.

Ezt a szakmai álláspontot ezután az Európai Unió (EU) is magáévá tette. Ennek figyelembevételével fogadták el és kommunikálták az uniós felügyeleti hatóságok – az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) és az Európai Bankhatóság (EBA) – az európai szinten támogatott irányelveket az általános moratóriumok kezelésére.

Az IFRS 9 a pénzügyi intézmények jelentős része – így a hitelintézetek, tőkepiaci szereplők – által kötelezően alkalmazandó nemzetközi pénzügyi beszámolási sztenderdek szerinti számviteli nyilvántartás. Ennek segítségével kell 2018 óta besorolniuk az adott intézményeknek a különböző pénzügyi eszközeik kockázatosságát.