Hortay Olivér egy ábrát tett közzé, amelyen az EU-ban irányadó holland gáztőzsde árainak alakulása látható tavaly december elejétől múlt hét végéig.

Hirdetés

A görbén szaggatott vonal jelöl néhány fontosabb eseményt, ami befolyásolta az árak alakulását (az ÉÁ rövidítés Északi Áramlatot jelöl).

Hortay Olivér felhívta a figyelmet a főbb tanulságokra. Az áremelkedést a körülbelül 50 eurós árszint óta az EU – elsősorban Németország – és Oroszország közötti kereskedelmi konfliktus és az azzal kapcsolatos várakozások hajtják. Az áremelkedés jellege időről időre nagyon hasonló: jön egy rossz hír, ami egy nagy ártüskét okoz, majd a korrekciót követően a korábbiaknál magasabb szinten stabilizálódik az ár.

Az első ártüskét az okozta, hogy az új német kormány nyíltan bejelentette, hogy politikai okokból akadályozzák az Északi Áramlat–1 vezeték üzembe állítását (addig adminisztratív okokra hivatkoztak)

– fogalmazott a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője. Hortay Olivér szerint azóta az árakat szinte teljes egészében a szankciók (azok lebegtetése, bevezetése és a válaszreakciók) befolyásolják.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Hírlap honlapján olvashatnak.