Mától három hónapig legfeljebb 480 forintot kérhetnek az üzemanyagtöltő állomások a 95-ös benzin és a normál gázolaj literjéért a kormány csütörtökön bejelentett intézkedése értelmében. Az árplafon nem vonatkozik a prémium üzemanyagokra. Az erről szóló rendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.

Hirdetés

Az egyik legfontosabb szabályozási kérdés annak szankcionálása, ha valamely töltőállomás üzemeltetője nem tartja az árplafont. Ilyen esetben

a büntetési tétel százezer és hárommillió forint közötti lehet, és akár naponta több alkalommal is kiszabható a bírság, ha újfent ellenőrzik a kutat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Súlyosabb esetben a pénzbírság mellett az állomás négy naptól fél évig terjedő bezárását is elrendelheti a hatóság.

Szabálytalan, ha a szokásos nyitvatartási időnél rövidebb ideig tart nyitva a benzinkút. A rendelet betartása alól nem lehet kibújni a kút teljes bezárásával sem, mivel ha a hatálybalépés előtti utolsó három hónapban forgalmazta a szóban forgó termékeket, köteles azt folytatni a következő három hónapban is. Ha pedig nem árult a kút 95-ös benzint és normál gázolajat, akkor a prémium üzemanyagot kell a maximált áron adnia. A töltőállomás üzemszünetet hirdethet, ha hét napon belül 48 órán át nem tudja biztosítani a maximált árú üzemanyagok árusítását – vagyis készlethiány esetén. Ilyenkor egy másik vállalatot jelölhet ki az üzemeltetésre az innovációs és technológiai miniszter.

Korábban írtuk

Úgy tűnik tehát, hogy a kormány minden kiskaput bezárt, és igen kemény szankciókat helyezett kilátásba. Az ellátásbiztonságot sem engedi kockáztatni a rendelet, bár valószínűleg kevés kút üzemeltetője döntött volna úgy, hogy inkább bezár negyed évre és bocsátja el az alkalmazottait, mint kezeli a kisebb nyereséggel járó működtetést (hiszen az állam nem kompenzálja a kiesett bevételt).

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.