Medgyessy Péter szerint ha a magyar gazdaságban „2008 második felétől nem indul be egy lassú növekedés, akkor nagyon-nagy baj van”. A volt miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az MSZP-ben jelenleg a „szokásosnál gyöngébb a kontroll”, amit ismét meg kell erősíteni. „Egy demokráciában egy vezetőnek nem kell megharagudni, ha valaki mást gondol és le kell vonni a következtetéseket” – fogalmazott Medgyessy Péter.

Medgyessy Péter szerint komoly különbség van a Horn-kormány által bevezetett Bokros-csomag és a mostani pénzügyi kiigazítás között: előbbi nem sújtotta a gazdasági növekedést.

„Ma bonyolultabb a helyzet a növekedés körül” – mondta a volt miniszterelnök, a kormány lépései dicséretesek és szükségesek voltak, de nem lehet itt megállni. Medgyessy Péter adócsökkentést sürgetett, mondván: ennyi kockázatot fel kell vállalni, miként a Horn-kormány is felvállalta és az élet igazolta a döntést.

A volt kormányfő szerint az egyensúly javítása rövid távon nagyon jó, de ha nincs növekedés, akkor hosszú távon összeomlik. „Nap mint nap megéljük az igazság pillanatát” – fogalmazott Medgyessy Péter, aki rossznak tartja a jelenlegi helyzetet.

„Ha 2008 második felétől nem indul be egy lassú növekedés, akkor nagyon-nagy baj van. A nagy baj az lehet, ha a kormány nem viszi végig, amit elkezdett. Ezen az úton végig kell menni” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

Medgyessy Péter szerint a reformok során három alapvető dolgot kell betartani: egyrészt egy ciklusban nem lehet egynél több reformot végrehajtani, másrészt azt jól elő kell készíteni, harmadrészt pedig empátia és párbeszéd szükséges hozzá. „Mind a három esetében történt hiba, jó lenne korrigálni azon, amin lehet” – mondta a volt kormányfő.

Medgyessy Péter kijelentette: „amit a parlament egyszer elfogadott, abból nem lehet visszavonulni. A vizitdíjat most visszavonni: őrület, életveszély lenne!”. A volt miniszterelnök ugyanakkor úgy vélte: más a helyzet, ha egy érvényes népszavazás erre utasítja a kormányt, hiszen a döntést akkor tudomásul kell venni.

Medgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc invenciózus politikus, akinek végig kell csinálnia, amit elkezdett.

Az belső ügy, hogy a 2010-es választásokon kivel indul az MSZP, ezt nem is most kell eldönteni. A reformokat a jelenleginél jobban, de meg kell csinálni – fogalmazott.

A volt miniszterelnök arra a kérdésre, miszerint 2004-hez hasonlóan ismét látja-e a párton belül a „félidei hisztéria jeleit”, azt felelte: „sok mindent lehet látni, én ezt nem tudom megítélni. Csak egyben tudok reménykedni: hogy ugyanazt a hibát a szocialista barátaim nem követik el a következő hónapokban, mint amit elkövettek 2004-ben. Mindig van más választás. Most is van. Mindig van alternatíva. Ezeket mindig mérlegelni kell, ezek alapján kell meghozni a szükséges döntéseket”.

Medgyessy Péter úgy vélte: az MSZP-ben „kialakult egy, a szokásosnál gyöngébb kontroll”, amit ismét meg kell erősíteni. „Egy demokráciában egy vezetőnek nem kell megharagudni, ha valaki mást gondol, és le kell vonni a következtetéseket” – hangsúlyozta.

A sztrájkok kapcsán a politikus úgy vélekedett: „egy társadalmat akarata ellenére nem lehet boldoggá tenni”. A szakszervezetek szerinte valós elégedetlenséget fejeznek ki, ami demokráciában nem rendkívüli esemény. „Okos kormány végiggondolja, hogy miért alakult ki ez a helyzet. Nem hiszem, hogy meg kell hátrálni” – fogalmazott.

A politikus elmondta: egy kormány, amelyet négy évre választanak, nem nézheti nap mint nap a közvélemény-kutatásokat, a programját végig kell vinnie, ez azonban sehol sem működik konfliktusmentesen.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz által kezdeményezett népszavazás elvezethet-e Gyurcsány Ferenc bukásához, Medgyessy Péter azt válaszolta: „A történelem nem ismétli önmagát. Más a helyzet mint 2004-ben volt. Egy miniszterelnöknek hagyni kell, hogy végigcsinálja, amit elgondolt”.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Gyurcsány Ferenc kitart-e a következő választásokig, Medgyessy Péter úgy felelt: „Ő egy kitartó ember”.

(inforadio.hu)