Magyarországon a magyar rendszámmal rendelkező autókba kedvezményes, 480 forintos áron vásárolható benzin, szemben a nemzetközi szinten tapasztalt, literenkénti 800-1000 forintos üzemanyagárral. Míg Brüsszel szeretné az ezt garantáló intézkedés eltörlését az uniós szabályokra hivatkozva, a magyar kormány meg kívánja tartani a magyarokat védő rendelkezést. Mivel fontos a rendkívüli válságkezelő intézkedések társadalmi megítélése, a Nézőpont Intézet arra keresett választ, mit gondolnak a választók a kettős benzinárról.

Hirdetés
Fotó: Nézőpont Intézet

A kutatásból kiderül, hogy a magyar választók közel háromnegyede (73 százalék) támogatja, hogy csak a magyar rendszámmal rendelkező autókba lehessen kedvezményes árú üzemanyagot vásárolni, és mindössze egyötöde (21 százalék) nem ért egyet vele.

A kormánypárti szavazók körében döntő többségben vannak az intézkedés támogatói (87 százalék) az azt inkább elutasítókkal szemben (10 százalék). A baloldali szavazók körében szintén többségben vannak a kormányzati intézkedéssel egyetértők (53 százalék), mint akik nem értenek egyet vele (39 százalék).

A kettős benzinár pozitív megítélésében nincs jelentős különbség a fővárosi és a vidéki szavazók véleménye között. Míg a budapestiek 70 százaléka támogatja és 24 százaléka ellenzi, addig a Budapesten kívül élők 73 százaléka ért egyet és mindössze 21 százaléka nem ért egyet az intézkedéssel. A magyar rendszámú autókra vonatkozó kedvezményes benzinár támogatottsága minden társadalmi csoportban erős, ami a kormány számára erős felhatalmazást jelent a Brüsszellel folytatott vitában.

Módszertan
A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2022. június 7-9. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók

Korábban írtuk