Hirdetés

A tárcavezető a Türk Tanács külügyminiszteri ülésén üdvözölte, hogy Magyarország három évvel ezelőtt megfigyelőként csatlakozhatott a szervezethez, és rámutatott, hogy folyamatosan nő azon államok száma, amelyek szeretnének részesei lenni ennek az együttműködésnek.

Arról számolt be, hogy Magyarország stratégiai partnerségi megállapodásra lépett immár a Türk Tanács mind az öt tagjával, legutóbb Üzbegisztánnal és Kirgizisztánnal. Utóbbi ország fővárosában megnyitott a magyar nagykövetség, így a kormány eleget tett azon vállalásának, miszerint képviseletet hoz létre a tagállamok mindegyikében.

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a türk országok egyetemi hallgatói számára a korábbi 725 helyett évente már 870 ösztöndíjas helyet tart fenn Magyarország, s a jelentkezők száma legutóbb már megközelítette az ötezret, ami jelzi a nagyfokú érdeklődést.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar Eximbank mára hitelkeretet nyitott négy tagállam vonatkozásában is, továbbá nemrég megkezdte működését a 16 millió dolláros magyar-kirgiz fejlesztési alap.

Korábban írtuk

Aláhúzta: Magyarország és a Türk Tanács között 2009-ről 2020-ra kétszeresére nőtt a kereskedelmi forgalom értéke, amely csak idén eddig 28 százalékkal emelkedett.
Reményét fejezte ki, hogy hamarosan döntés születik majd a szervezet beruházási alapjáról, amelyhez ebben az esetben Magyarország is azonnal csatlakozni kíván.

„Globális verseny zajlik a gazdasági kapacitások újraosztásáért. A Türk Tanács tagállamainak és megfigyelőinek az új világgazdasági rendszer nyertesei közé kell tartozniuk. Ezért beruházásokra van szükség, illetve olyan eszközökre, amelyek beruházásokat vonzanak” – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter emellett közölte, hogy a klímaváltozás egyre súlyosabb kihívásokat jelent a mezőgazdaság számára, különösen a vízhiányt illetően, márpedig Magyarország rendkívül fejlett technológiákkal rendelkezik a vízgazdálkodás terén. A kormány ezért javaslatot tett egy, a vízhiány megelőzésére szolgáló intézet létrehozására a Türk Tanácson belül, amelynek kész helyszínt biztosítani Budapesten, és fedezni a működési költségeit.

Végezetül kiemelte, hogy a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca miatt a tömeges migrációs áradatok egyre nagyobb nyomást jelentenek a térségre és a világra nézve. Ezzel kapcsolatban pedig szolidaritásáról biztosította a szomszédos, illetve a migrációs útvonal mentén fekvő országokat.

„Legyen szó az Európai Unióról vagy bármely más nemzetközi szervezetről, Magyarország soha nem fog hozzájárulni olyan döntésekhez, amelyek nem veszik figyelembe a Türk Tanács tagállamainak érdekeit” – szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy be kell vonni az érintetteket a döntéshozatalba.