Hirdetés

A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött, Londonban ismertetett indoklásában közölte: a megerősítés fő tényezője a magyar vállalatcsoport „MOL Group 2030+” nevű, frissített hosszú távú stratégiai tervcsomagjának közzététele volt.

Az elemzés szerint a kőolaj- és a földgázpiaci helyzet, valamint a finomítói ágazat beruházási aktivitásának gyengesége ellenére a Moody’s azzal számol, hogy a Mol a következő 12-18 hónapban is olyan pénzügyi fegyelmet és adósminőségi mérőszámokat produkál, amelyek összhangban vannak a cég jelenlegi „Baa3” besorolásával.

A „Baa3” minősítés – amely azonos a Moody’s által a magyar szuverén kötelezettségekre érvényben tartott osztályzattal – a hitelminősítő módszertanában a befektetési ajánlású besorolási sáv alapszintje.

Korábban írtuk

A Moody’s ugyanakkor a magyar államadósság „Baa3” besorolására felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben.

A hitelminősítő március 26-ra tűzte ki a magyar államadós-besorolás idei első felülvizsgálatát.

A Mol stabil kilátású „Baa3” besorolásának szerdai megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody’s kiemeli, hogy a magyar vállalat hosszú távú osztályzatát elsősorban a cég sokoldalú üzleti profilja támasztja alá, ez ugyanis bizonyos fokú ellenálló-képességet nyújt a cégnek a kőolaj- és a földgázárak kilengéseivel szemben.

Az osztályzatot támogató tényezők között van a Moody’s értékelése szerint a Mol erőteljes jelenléte és piacvezető pozíciója a közép- és kelet-európai finomítói és lakossági piacokon, a cég által birtokolt két magas minőségű finomító, valamint a konzervatív pénzügyi politika, amelynek megnyilvánulási formái között szerepel, hogy a vállalat a pénzügyi mérleg megvédése érdekében csökkentette a beruházási kiadásokat és felfüggesztette az osztalékfizetést a koronavírus-járvány miatt.

A Moody’s a minősítés korlátozó tényezői közé sorolta ugyanakkor, hogy a cég által besorolással ellátott többi integrált kőolaj- és földgázipari vállalat zömével összehasonlítva a Mol üzleti tevékenysége kisebb kiterjedésű és kevésbé sokoldalú, emellett a magyar vállalat viszonylag nagy mértékben rá van utalva a magyarországi belső piacra.

A minősítést korlátozó egyéb tényezők között szerepel a Mol továbbra is viszonylag kismértékű és földrajzilag szűkebb körű kitermelési portfoliója, a horvát INA csoport jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok, valamint a viszonylag magas rövid lejáratú adósság és egyéb adósságjellegű kötelezettségek, bár ezekkel szemben megfelelő likviditási védőtartalék áll – hangsúlyozza szerdai elemzésében a Moody’s.