A Magosz gyanúja szerint a felvásárlók kartellbe tömörültek az árak leszorítására, ezért az érdekképviselet a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul. A meggytermelőkhöz hasonlóan a tejtermelők is kiiktatnák a kereskedőket az értékesítési láncból.

Gráf: elkéstek a meggypiac szereplői

Nem lehet előírni a felvásárlóknak, hogy mi az minimálár, amit fizetniük kell a meggyért, a kormány törvényes keretei meglehetősen szűkek – hangsúlyozta tegnap Gráf József. Az agrárminiszter szerint a meggy-kérdésben már nincs idő semmilyen lépésre, mivel két hét múlva vége a szezonnak. Az egyetlen hosszú távú megoldás, ha a termelők összefognak. A szaktárca vezetője a hét elején tárgyalt a felvásárlókkal, és mint fogalmazott, több ponton sem értettek egyet.

Az alacsony felvásárlási árra panaszkodnak a dinnyések is

A meggypiacihoz hasonló problémák jellemzik a dinnyeágazatot is. Az importgyümölcs lenyomja az árakat, a csapadék mennyiségi, a kánikula minőségi károkat okozott, és a felvásárlók sem adnak sokat, az ár sok helyen alig éri el a 40-50 forintot. Egyébként a FruitVeb Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet információi szerint idén 7 ezer hektáron termesztenek dinnyét, és az előzetes becslések alapján 180-200 ezer tonnás termésre lehet számítani, ennek kétharmada megy majd exportra.

(hírTV, MR)