Egyenként másfél, együttesen 2,5 milliárd forint értékhatár alatt a jövőben még csak tudnia sem kell a Fővárosi Közgyűlésnek arról, hogy eladják a budapesti adófizetők tulajdonát – ezt az új fővárosi vagyonrendelet írja elő, amely a gazdálkodást két cégre ruházza át. Az értékesítés felgyorsítására az önkormányzat csaknem 50 milliárdos hiánya miatt van szükség, és a város vezetői nem cáfolták az ellenzék gyanúját, hogy a bevételek jó részét a négyes metró válságba került presztízsberuházására fordítják majd.

Aktív vagyongazdálkodásra térünk át – magyarázta Somlyódi Csaba, a fővárosi gazdasági bizottság MSZP-s elnöke, hogy a balliberális koalíció miért éppen 2007 végén gyorsítja fel Budapest maradék vagyonának kiárusítását. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadott új vagyonrendelete és vagyonkezelési szerződései alapján az önkormányzat ingatlan, ingó és a részvényekből, értékpapírokból álló portfólióvagyonával ezután két fővárosi cég, a Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói (Fiműv) Zrt. és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. gazdálkodik. Utóbbi társaság egyenként másfél, együttesen pedig 2,5 milliárd forintos értékhatár alatt a gazdasági bizottság, fölötte pedig a közgyűlés elé terjeszti a hasznosításra, értékesítésre kijelölt tulajdont.

Az ügy hordereje miatt Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a képviselők decemberi tanácskozásán kérte a részben helyszíni kiosztású rendelettervezet visszavonását, azonban az MSZP- SZDSZ-koalíció az MDF-frakció segítségével áterőltette akaratát. György István fideszes fővárosi képviselő szerint álságos az 1,5, illetve 2,5 milliárdos értékhatár bevezetése, hiszen a több tíz milliárd forintos privatizációs összeget jelentő Elmű-, illetve Főgáz-részvények kivételével szinte alig van ilyen nagy értékű önkormányzati vagyontárgy.

– A budapestiek által választott közgyűlésnek ezután szinte semmi rálátása nem lesz az adásvételekre, a vagyonfelélésre. A bevételek sorsa sem lehet kétséges: a nagy bajba került presztízsberuházásra, a négyes metró minden áron való megépítésére fordítják majd, a pénzt gyakorlatilag számolatlanul dobálva a gödörbe – közölte Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi frakcióvezetője.

(MNO)