Megkezdi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 2016-2017. évi gazdálkodásának törvényben előírt, ütemezett ellenőrzését – közölte a szervezet tervezési vezetője az ÁSZ honlapján kedden.

Fotó: MTVA, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Salamon Ildikó azt írta, az ellenőrzések során azt értékelik, hogy a pártok által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, valamint a működésükhöz szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel.

A 2017-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolót a pártoknak 2018. május végéig kellett nyilvánosságra hozniuk, ezért a két párt ellenőrzése leghamarabb 2018 második félévében kezdődhetett meg. Az ÁSZ jelenleg az ellenőrzések előkészítését végzi, az ellenőrzési programot készíti. Ezután kérik be az adatokat az ellenőrzött szervezetektől – tette hozzá.

A 2017 nyarán lezárult, 2014-2015-ös ellenőrzés során az ÁSZ megállapította, hogy a Fidesz és a KDNP a könyvvezetése és gazdálkodása során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat betartotta. A működésükhöz a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használták fel és számolták el – emlékeztetett Salamon Ildikó.

A tájékoztatás szerint az ÁSZ törvényi előírás szerint kétévente, a vonatkozó törvényi előírások alapján, nyilvános módszertan és azonos eljárási szabályok szerint ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét az 1990 után kialakult ütemezés szerint. A Fidesz és a KDNP ütemezett ellenőrzése az ÁSZ 2018 második félévi ellenőrzési tervében szerepel, amelyet a szervezet hamarosan átad az Országgyűlésnek.