Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közlemény szerint az ülésen elmondta: a kormány célja továbbra is az, hogy a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek állapodjanak meg a kötelező legkisebb bérek jövő évi mértékéről. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a bérek emelését. 2013 eleje óta, tehát már 91 hónapja töretlen a reálkeresetek növekedése Magyarországon, ez a tendencia idén is folytatódott.

Bodó Sándor ismertetése szerint a gyors és célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a koronavírus-járvány első hulláma után érdemben sikerült csökkenteni az álláskeresők számát. A Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek is betudhatóan 2020 októberére 300 ezer fő közelébe esett a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. A legfrissebb adatok alapján már 19 hete folyamatosan csökken a munka nélkül lévők száma, miközben a foglalkoztatottaké ismét meghaladta a 4,5 milliót.

A VKF ülésén a felek megtárgyalták a Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései mellett az utóbbi évek bérfolyamatainak alakulását és a reálkereseti mutató negyedéves emelkedését is. A szociális partnerek beszámolót halhattak a foglalkoztatás-felügyeletben tervezett, parlamenti döntésre váró változtatásokról.

A minimálbérrel kapcsolatos egyeztetések novemberben folytatódnak – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk