Pozitív meglepetésként fogadták az elemzők az ipari termelés tavaly decemberi növekedési ütemét, az MTI-hez eljuttatott kommentárjaikban az erős negyedik negyedévét jó előjelnek tekintik az egy hét múlva megjelenő GDP-adat szempontjából.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője megállapította: az ipar teljesítménye folytatta a nyár óta tartó hullámmozgást, a gyenge novembert egy erős december követett. A naptárhatással kiigazított adat egyértelmű pozitív meglepetés, a tavalyi év második legmagasabb növekedési üteme, ami mindenképpen szokatlan a szezonális leállásokkal terhelt decemberben – mondta. Az erős negyedik negyedév mindenképpen jó előjel a jövő heti GDP adatközlés előtt – tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja is azt hangsúlyozza, hogy a várakozásoknál lényegesen gyorsabban nőtt az ipari termelés decemberben. A negyedik negyedévben jelentősen gyorsult az ipari termelés a harmadik negyedévhez képest, így a GDP növekedése a tavalyi utolsó negyedévben elérhette az 5 százalékot, a tavalyi év egészében pedig a 4,8 százalékot.