Semmit nem sikerült tehát megvalósítani a társaság 2008-ban kinevezett vezérigazgatója, Kocsis István vállalásai közül, aki akkor azt ígérete, 2-3 éven belül egyenesbe lehet hozni a céget. Ehelyett tavaly ismét csökkent, ezúttal 41 millióval (3 százalékkal) az utasok száma.

Igaz, a menetdíjbevétel az áremelések miatt 0,6 milliárddal gyarapodva 50,5 milliárd forintra nőtt. Ennek döntő részét azonban elviszik a bérek, amik tavaly 39,8 milliárd forintot tettek ki – 3 milliárddal többet az előző évinél. Egyelőre úgy tűnik, vezetők hosszú sorának törik bele a bicskája a BKV stabilizációjába.

Emlékezetes, a korábbi vezér, Antal Attila nullszaldós eredményt ígért 2008-ra, ám ehelyett őt elmosták a korrupciós gyanúsítások. A cég felügyelő-bizottságának elnöke egyébként utólag irreálisnak minősítette elképzeléseit.

Konszolidáció helyett egyébként folyamatosan nő a BKV vesztesége. A 23,5 millió forintos mínusz kétszer akkora, mint 2006-ban, és másfélszerese a 2007-es összegnek. (Bár a 2008-as veszteség jóval kisebb, mint a többi év eredménye, valójában ez annak köszönhető, hogy annak az évnek a végén 10 milliárd forint rendkívüli állami támogatást kapott a cég). Valójában Kocsis Istvánnak sem a BKV-ügyekkel való törődés foglalta el az elmúlt egy évét. A vezérigazgató nyílszíni küzdelmet folytatott felettesével, a főpolgármester-helyettes Hagyó Miklóssal, aki miatt a BKV az elmúlt időszakban a korrupció, a megalapozatlan kifizetések, és a rejtett pártfinanszírozás szinonimájává vált. Ellentámadása során Kocsis sorra vizsgáltatta ki a korábban a főpolgármester-helyettessel egyetértésben hozott BKV-s megbízási szerződéseket. A most nyilvánosságra hozott éves jelentésből az is kiderül: jelenleg 1,6 milliárd forint visszakövetelésére áll perben a társaság, 61 szerződéssel kapcsolatban.

Az eddigi történések ismeretében szinte képtelenségnek tűnik a BKV 2010-es üzleti terve, ami mindössze 3,7 milliárd forintos veszteséggel számol. Igaz, a Bajnai-kormány még a tavalyi év végén arról döntött, hogy 17,4 milliárd forint rendkívüli támogatásban részesíti a céget…