Pécsnek komoly erkölcsi veszteség lesz, ha nem sikerül megkapnia a kollekciót, mert az a most épülő Zsolnay kulturális negyedbe kerülne egyedülálló látványosságként.

A talán leghíresebb Zsolnay-magángyűjtemény megvásárlásáról a múlt év nyarán írt alá szerződést az ismert pécsi vállalkozó. A gyűjteményt a megvásárlás után is szabadon látogathatta volna a közönség. Az üzleti titokként kezelt vételárat, tudomásunk szerint 650 millió forintot május végéig kellett volna kifizetnie, de ez a mai napig nem történt meg.

„Anyagi kondíciói a válság hatására megváltoztak, nem tudja már vállalni ezt a feladatot” – közölte Pécs alpolgármestere, Kunszt Márta, aki abban bízik, hogy máshonnan sikerül előteremteniük a pénzt.

A gyűjtemény Amerikában élő tulajdonosát, Gyugyi Lászlót nem sikerült elérnünk. Úgy értesültünk azonban, hogy már többen is jelezték, szívesen megvásárolnák tőle a Pécsnek szánt anyagot, ám ő egyelőre kivár.

Amennyiben ez mégsem sikerül, ez komoly erkölcsi veszteség lesz a város számára, hisz a 600 darabos kollekció a most épülő Zsolnay kulturális negyedbe került volna a 2010-es év egyedülálló látványosságaként. Természetesen Matyi Dezső véleményére is kíváncsiak voltunk, de ő a megkeresésre nem reagált.

(MR)