Szakemberek szerint a szociális rendszer szigorítása nem jelent érdemi költségvetési megtakarítást. A becslések szerint 30 milliárd forintot spórol az állam az intézkedéseken, amelyek 70 ezer szülőt érintenek majd. Bajnai Gordon még miniszterelnök-jelöltként március végén megmondta: a változtatások fájdalmasak lesznek. Sokaktól követelnek majd áldozatot, lemondást, és érinteni fognak minden magyar családot, minden magyar embert.

A legfájdalmasabb intézkedések érintik a gyest, a gyedet, és a családi pótlékot. Jelenleg a gyermek hároméves koráig otthon maradhat az édesanya, azonban a jövőben kétéves koruk után bölcsődébe kell menniük a kicsiknek, szüleik ugyanis nem kapnak tovább támogatást, vagyis gyest.

Változik a gyedhez és a terhességi-gyermekágyi segélyhez szükséges biztosítotti jogviszony ideje, az eddigi 186 nap helyett 365 napos jogviszonyt kell igazolni. Ha valaki pedig két évig igényli a gyedet, akkor előtte ugyanennyi ideig kell dolgoznia. Akiknek egyáltalán nem volt munkaviszonyuk, azok csak gyest, azaz 28 500 forintot kaphatnak két évig.

A családi pótlék végül nem került be az adóalapot növelő járandóságok közé, de a juttatás összegét változatlanul hagyják két évig.

Változik a főállású anyaság szabályozása is. Akiknek három vagy annál több gyerekük van, azok egy évvel korábban lehetnek főállású anyák, és addig maradhatnak otthon, amíg nem lesz nyolc éves a legkisebb gyerekük.

A családtámogatási rendszer megkurtításával valószínűleg még nagyobb lesz az igény a bölcsődék iránt. Pedig ezen intézményekbe már most is kétszeres a túljelentkezés. Ezt enyhítendő a kormány szándéka az, hogy összevonja az óvodai és bölcsődei nappali ellátást, támogatja a szülők által működtetett családi napköziket, valamint növeli az óvodai és bölcsődei férőhelyek számát. Ez utóbbi 5000 új férőhelyet jelent a jövőben – mondta Kovácsné Bárány Ildikó, a szociális minisztérium munkatársa.

A Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke szerint azonban ez nem elég. Acsainé Végvári Katalin emlékeztetett arra, hogy az 561 bölcsődében jelenleg 25 ezer férőhely van, ahol 30 ezer gyereket helyeztek el – ez a 300 ezer fős bölcsődés korú tíz százalékát jelenti.

Szerinte ma Magyarországon legalább 15 ezer új bölcsődei férőhelyre lenne szükség, az új intézkedések miatt pedig később ennél jóval többre.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese, Morvainé Bajai Zsuzsanna szerint a családok elszegényedését és a gyermekvállalási kedv csökkenését okozhatják a változások.

Az InfoRádió által megkérdezett szociológus nem tart a gyermekvállalási kedv csökkenésétől. Herczog Mária szerint azonban az viszont igaz, hogy azoknak a családoknak, ahol a gyes az egyetlen jövedelemforrás, a módosítások nagyon megnehezíti a helyzetüket.

(InfoRádió)