Fotó: https://mkb.hu/ (képernyőfotó)
Hirdetés

Hozzátette: a bank készen áll, alkalmas arra, hogy szintet lépjen. „Egyedül vagy másokkal” képes arra, hogy nagyobb és erősebb rendszer legyen a következő években, ahogy erre lehetősége lesz – fogalmazott a vezérigazgató.

Közölte, hogy a közgyűlés elfogadta az MKB Bank 2019-es nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint készült egyedi, nem konszolidált mérlegét 1772,456 milliárd forint mérlegfőösszeggel, és  41,339 milliárd forint adózás előtti eredménnyel.

A közgyűlés az MKB csoport 2019-es IFRS szerinti konszolidált mérlegét 1759,796 milliárd forint mérlegfőösszeggel, és 43,368 milliárd forint adózás előtti eredménnyel fogadta el.

A bank a tulajdonosok döntése értelmében nem fizet osztalékot, amit felelős döntésnek nevezett az elnök-vezérigazgató. A jegybank osztalékfizetést korlátozó intézkedésében szereplő szeptember 30-i határidő után újra megvizsgálják ezt a kérdést – fűzte hozzá.

Felidézte: az MKB Bank 70 éves történetének meghatározó periódusa volt a 2015 óta tartó átstrukturálási időszak. Az elmúlt öt évben a menedzsment hatékony szakmai munkával eredményes pályára állította és sikeresen digitalizálta a pénzintézetet. Az MKB csoport sikeres újjáépítése az évről-évre javuló pénzügyi eredményekben is megmutatkozott.

A tavalyi évet sok szempontból különlegesnek nevezte: 2019-ben tőzsdére léptek, sikerrel teljesítették az Európai Unió elvárásait és jelentős nyereséget tudtak elérni. Mindezt azzal együtt, hogy az uniós elvárások miatt „nem lehetett céljuk a növekedés”, ahogy a banki versenyben való előrejutás sem. A csoport az átstrukturálási időszak végére, 2019. december 31-re teljesítettnek jelenthette az EU-vállalásokat, ezek alapján várhatóan 2020 közepén lezárulhat az uniós eljárás – közölte.

Kitért arra, hogy az MKB csoport a nyereségét a tőkébe fektette, tavaly év végén 22,59 százalékos volt a tőkemegfelelési rátája, ami kimagaslónak számít a magyar bankrendszerben. A csoport saját tőkéje 90 milliárd forintot meghaladó mértékben nőtt az elmúlt öt évben. A portfólióminőség tovább javult 2019-ben, a nem teljesítő hitelállomány (NPL) csökkentése érdekében közel bruttó 41 milliárd forint NPL állományértékesítés történt 2019-ben. Ennek nyomán a nem teljesítő hitelek aránya 4,3 százalékra, 42,8 milliárd forintra csökkent az előző évi 8,4 százalékról, mellyel megközelítették a szektorátlagot. Rámutatott: 2015-ben még jelentős, 263,2 milliárd forintos nem teljesítő kitettsége volt a banknak.

A mindennapokat most a koronavírus-helyzet kezelése tölti ki, a bank 1700 dolgozójából 1100 online dolgozik, a többi 600 kolléga naponta ügyfelekkel találkozik. Digitálisan működnek, hatékonyan alkalmazkodtak a változásokhoz – mondta az elnök-vezérigazgató.

Kérdésre közölte: a jegybank által bejelentett tőkepuffer könnyítésnek nagyon örülnek, minden banknak erre van szüksége a gazdaság hatékony finanszírozásához. Elmondta azt is, hogy a lakossági és vállalati ügyfelek 30-35 százaléka nem élt a felajánlott fizetési moratóriummal, ez megfelel a várakozásaiknak.

 (A magyar állam a pénzintézetet 2014-ben vásárolta meg a Bayerische Landesbanktól.)