Többségében már elfogadott jogszabályváltozások átvezetését tartalmazza a jövő évi költségvetés módosítására pénteken beterjesztett törvényjavaslat, egyik pontja jelentősen megemeli a közbeszerzési kötelezettség értékhatárát, egyszerűsítve a legkisebb értékű beszerzéseket.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A javaslat nem jár számszaki változtatással, nem érinti sem a hiány-, sem pedig az államadósság-mutatót. 
    
Tekintettel arra, hogy a mindenkori költségvetési törvény határozza meg a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat, e javaslat tartalmazza a közbeszerzési törvény változásával egyidejűleg az értékhatárok módosítását – áll az indoklásban.
    
Az értékhatárt az árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén 8 millió forintról 15 millió forintra, építési beruházás esetén 15 millió forintról 25 millió forintra, szolgáltatási koncesszió esetén pedig 25 millió forintról 30 millió forintra emeli a javaslat. 
    
A személyi jövedelemadóról szóló törvény nyári módosítása jelentősen átalakította a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályozást, ezért változnak a költségvetésben a költségvetési szervekre vonatkozó cafeteria szabályok. A javaslat szerint az éves keret nem haladhatja meg a 200 ezer forintot 2017-ben. 
    
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szem előtt tartva az Országgyűlés idén is a tavaszi ülésszakban tárgyalta meg és fogadta el a költségvetést, az időzítés helyességét pedig az bizonyítja a minisztérium szerint, hogy „soha sem volt még ilyen stabil az államháztartás helyzete”.  A módosítással az egyes jogszabályi rendelkezések szükségszerű összehangolása történik meg. A kormány társadalompolitikai célkitűzése a jövőre nézve továbbra is az, hogy az adósságcsökkentés és az otthonteremtés költségvetése stabilitást és biztonságot nyújtson a magyar családoknak, valamint biztosítsa a fejlődés lehetőségét a hazai vállalkozásoknak – áll a közleményben. 
    
A tárca hangsúlyozza azt is, hogy a főbb makrogazdasági mutatók változatlanok maradnak: a kormány 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos költségvetési hiánnyal számol jövőre, míg a GDP-arányos államadósság a tervek szerint még tovább csökken.

(MTI)