Hirdetés

Európában nem egyértelmű, hogy a gazdasági hadviselés része-e a háborúnak, és hogy a szankciók eredményei tényleg előkészítik-e úgy a csatateret, hogy azok az érdekeinket szolgálják – mondta Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára az MCC Summit szankciókról szóló pénteki kerekasztal-beszélgetésén.

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 65 évben folyamatos szankció alatt volt Kuba, mégsem omlott össze a diktatúra. Az volt a cél az Oroszországot ért szankciókkal, hogy ártsunk nekik és leállítsa a hadműveleteket, de ez egyelőre nem történt meg – hangsúlyozta. Szerinte a Szovjetuniót többek között azzal sikerült legyűrni, hogy világszinten alacsonyan tartották az olajárat, míg most teljesen más folyamatok zajlanak.

A szankciók sok esetben nem működnek, de volt példa arra hogy igen – mondta John Laughland, az MCC vendégoktatója, a Vendeé Katolikus Egyetem tanára. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szankciót akkor tudja kikerülni egy ország, ha a kieső forrásokat valahonnan pótolni tudja. A szakember szerint az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetéket, mert így tudják elérni, hogy amerikai LNG-t vásároljanak, és ne orosz földgázt. Mindezt Joe Biden elnök és Victoria Nuland korábbi kijelentéseivel támasztotta alá.

Christopher Davis, az Oxford Institute of Population Ageing munkatársa szerint nem volt meg a képessége Európának arra, hogy olyan szankciókat szabjanak ki, amelyek befolyásolnák Oroszországot. Nem végeztek jó munkát a közgazdászok az Európai Bizottságnál, mert a másodkörös hatásokat nem vették figyelembe. A szakember úgy látja, a szankciók nem látott következményeivel sem számoltak a döntéshozók. Ennek egyik eleme, hogy a harmadik világba szánt LNG-t felvásárolják a gazdag országok, így pedig a harmadik világban tovább mélyül majd a szegénység.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.

Korábban írtuk