A fogyasztói árak idén júniusig 9,4 százalékkal emelkedtek, szemben az előző havi 9,1 százalékkal – közölte szerdán a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal. Az új adat a legmagasabb 1982 óta, amikor az infláció 11 százalékon tetőzött.

Hirdetés

Az ukrajnai háború világszerte megemelte az élelmiszer- és energiaárakat, mivel a kőolaj-, földgáz-, gabona- és étolajszállítások megakadtak. Ez tovább növelte a tavaly kezdődött áremelkedést, amikor a világgazdaság végre kezdett kilábalni a világjárvány okozta sokkból.

Andrew Bailey, a Bank of England elnöke kedden azt mondta, valószínűleg fontolóra veszik a kamatlábak fél százalékpontos emelését a következő ülésen, hogy így segítsenek az infláció megfékezésében. A bank december óta ötször emelt már kamatot; legutóbb júniusban hajtott végre negyed százalékpontos emelést.

Az inflációhoz leginkább a benzin és a dízelüzemanyag árának emelkedése járult hozzá: az üzemanyagárak 42,3 százalékkal ugrottak meg az elmúlt évben. A benzin literenként 184 pennybe (860 forint) került júniusban – közölte a statisztikai hivatal.

Az élelmiszerárak 9,8 százalékkal emelkedtek egy év alatt, ami a tojás, a tejtermékek, a zöldségek és a hús drágulásának köszönhető.

A fogyasztói árak világszerte elszabadultak: az amerikai infláció júniusban új, négy évtizedes csúcsra, 9,1 százalékra ugrott, míg az eurózóna 19 országában átlagosan 8,6 százalék volt az elmúlt hónapban.

(forrás)

Korábban írtuk