Hirdetés

A mediterrán országokban is véget ért a fűtési szezon, amelynek során a lakosság a tavalyi tarifák dupláját fizette ki. Végre enyhül a koronavírus-járvány is, így szabad az utazás, érkezhetnek a turisták a tengerparti üdülőhelyekre. Fellélegezhetnének tehát, de Spanyolország, Olaszország és Görögország mégsem jó kedvvel várja a nyarat, hiszen újabb nehézséggel kell megküzdeniük, mégpedig a villamos energia árával.

A tipikusan áramfogyasztási csúcsokkal tűzdelt légkondiszezonban ugyanis az idén legalább másfélszer annyit kell majd fizetniük az egységnyi áramért, mint tavaly ilyenkor, de még nem látni a drágulás végét, nem látni, hová jutnak az energiaárak a háború miatt.

Tovább növelik az energiapiacok bizonytalanságát, így árfelhajtó hatásúak a már annyiszor megvétózott, de egyes brüsszeliták és az ukrán vezetés által még mindig kitartóan követelt szankciók az orosz energiahordozókra.

És míg egyelőre zavartalan az orosz gáz importja Euró­pa felé, egyrészt nem megnyugtató a háború folytatásának ténye, hiszen bármikor sérülés érheti a szállító infra­struktúrát. Másfelől aggasztó az is, hogy a hónap elején a Gazprom orosz gázexportőr bejelentette, hogy leány­vállalata kivonul Németországból. Ugyan a Gazprom Germania, így a tulajdonában lévő németországi gáztárolók felett is átvette az irányítást a német hálózatokért felelős hatóság, a Bundesnetzagentur, de bizonytalanná vált a tárolók feltöltése.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.