Hirdetés

A közelmúltban az ellenzék részéről számos kritikus hangot lehetett hallani több meghatározó jelentőségű kormányzati intézkedéssel kapcsolatban. A Kopp Mária Intézet kíváncsi volt arra, a magyarok mit gondolnak ezekről, ezért kilenc intézkedés kapcsán kérdezték meg őket arról, azok szerintük a magyar emberek és általában Magyarország szempontjából inkább jónak vagy inkább rossznak tekinthetők.

Az eredmények magukért beszélnek, hiszen mind a kilenc intézkedést a válaszadók elsöprő többsége támogatja.

A felmérésből kiderült, hogy a családi adóvisszatérítés (88 százalék) és a 13. havi nyugdíj (86 százalék) a legnépszerűbb. A minimálbér emelése, valamint az illegális migráció megfékezése is kifejezetten fontos a magyar emberek számára – mindkét esetben 85 százalékos a támogatottság; a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességének bevezetésével pedig 84 százalékuk ért egyet. A családok támogatása, valamint a gyermekek és a családok védelme is meghatározó: az előbbit a megkérdezettek 83 százaléka, az utóbbit 82 százaléka támogatja. A rezsicsökkentés népszerűsége továbbra is töretlen (78 százalék) és a benzinár befagyasztását is tízből nyolcan támogatják.

Az eredmények azt mutatják, hogy az iskolai végzettség növekedésével és a lakóhelyül szolgáló település méretének növekedésével kissé nő a kétkedők száma, de még az ő esetükben is kiemelkedően magas, 75-80 százalék körüli támogatás figyelhető meg.

Külön érdekessége a felmérésnek, hogy a magukat kormánykritikus válaszadóknak tartók között is háromszor, négyszer többen vannak a kormányzati intézkedésekkel egyetértők, mint az azokat elutasítók.

A gyermekek és a családok védelmével például még a kormánykritikusok kétharmada is egyetért, és csak ötödük nem, hatoduk pedig bizonytalan a kérdést illetően.

Korábban írtuk

A kormányt kritizálók leginkább a családi adóvisszatérítéssel (75 százalék), és legkevésbé a rezsicsökkentéssel tudnak azonosulni (55 százalék), bár így is több köztük a támogató, miközben viszonylag magas, 15 százalék körüli közöttük a bizonytalanok aránya.

A KINCS kutatásból az látszik, hogy a magyar emberek nagymértékben egyetértők és támogatók a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban, ezen intézkedések mögött kétségtelenül széles társadalmi támogatottság áll.

Módszertan:
Az országos reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében, 2022. január 5-13. között.