Kaposváron az éttermek többsége újra megnyitott a hét elején, és bár nagy forgalom még nincs, ebédidőben a teraszok megtelnek vendégekkel. Az érkezőknek rendszerint már a bejáratnál biztosítanak kézfertőtlenítési lehetőséget, a pincérek maszkban és kesztyűben szolgálnak fel.

Hirdetés

A somogyi megyeszékhely játszóterei, szabadtéri sportpályái e hét hétfőtől látogathatók, és azokat minden korosztályból egyre többen használják.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Látogató a győri Püspökvár-Toronykilátóban 2020. május 9-én.

Győrben – ahogy lehetett – kinyitottak a belvárosi éttermek teraszai. Az egyik népszerű belvárosi étterem tulajdonosa úgy látja, leginkább az ebédidőben menüre betérő vendégeket látják újra, az ilyenkor szokásos forgalmuknak ők mintegy 60 százalékát bonyolítják.

Korábban írtuk

Kinyitottak a történelmi városrész üzletei is. Obertolné Horváth Tímea, a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, mindenki kinyitott a belvárosban, de az elmúlt két hétben forgalom alig érte el a járvány előtti 10 százalékát.

Szombathelyen is egyre inkább visszatér az élet a normális kerékvágásba, a vasi megyeszékhely főtere a szokásos képét mutatja, jönnek-mennek, vagy csak ráérősen sétálgatnak az emberek, de kevesebb a csoportosulás, a legtöbben figyelnek a biztonságos távolság megtartására.

A játszóterek és közparkok is benépesültek, a délutáni, kora esti órákban ismét többen használják a közterületre kihelyezett fitneszeszközöket.

Az MTI által megkérdezett vendéglősök örülnek annak, hogy visszatérőben vannak a vendégeik, de forgalmuk még nem éri el a korábbit.

Nyíregyházán június 2-án nyit meg újból a jósavárosi piac, a régiségpiac pedig június 7-től fogadja újra az árusokat és a vásárlókat – közölte az önkormányzat. Ezzel az intézkedéssel immár a Nyírvv Nonprofit Kft. által üzemeltetett valamennyi piac területén engedélyezett a helypénzes árusítás, és lehetőség lesz a többkapus beléptetésre.

Debrecenben napról napra sokan keresik fel a nagyerdei pihenőövezetet, a belvárosi kávézók és éttermek teraszait, és immár belső tereit is. A megyeszékhely szállodái ugyanakkor eltérő időpontokban nyitnak. A patinás Aranybika szálló május 27-től fogad újra vendégeket, a pünkösdi hétvégére már sokan foglaltak – jelezte Szarvas Éva szállodaigazgató. A nagyerdei Aquaticum hotel ugyanakkor csak június 15-től látogatható, de a 220-240 vendég elhelyezésére alkalmas szállodát csak legfeljebb 50 százalékban töltik fel egyidejűleg.

Hajdúszoboszlón jellemzően a pünkösdi hétvégétől nyitják meg a szállodákat. A Hotel Silver május 29-től fogad vendégeket, de a tavalyihoz képest mindössze 15-20 százalékos a foglalás ezekre a napokra. A Hotel Hungarospa is május 29-én nyit, de a wellnessrészlege zárva marad, a vendégek a városi strand medencéiben fürödhetnek.

Békéscsaba egyetlen plázájának, a Csaba Centernek a látogatottsága május 4-e óta folyamatosan nő, de mint Hrabovszki György igazgató elmondta, megközelítőleg sem érte el a járvány előttit. Hangsúlyozta, látogatóik fegyelmezetten betartják az óvintézkedéseket, csak ritkán tapasztalható, hogy valaki ne akarna maszkot viselni, vagy panaszkodna az időkorlát miatt.

Gyulán a szállodák többsége a pünkösdi hétvégén tervezi az újranyitást – tájékoztatta az MTI-t Komoróczki Alíz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az apartmanok közül 61 már fogad vendégeket, további kilenc pedig kinyit a pünkösdi hétvégéig. Van már a pünkösdi hétvégére is foglalás, és egyre nő a budapesti érdeklődések, foglalások száma is.

Egyetlen szálloda, a Komló Hotel nyitott ki Gyulán május 8-án, oda már másnap érkeztek vendégek. Azóta lassan, de folyamatosan emelkedik a vendégszám, nyárra is vannak foglalások. Ez azonban meg sem közelíti az ilyenkor szokásos forgalmat, nagyjából 85 százalékkal marad el attól – közölte Szász Bence szállodavezető.

A gyulai vár a múlt hétvégén megnyitotta szabadtéri részeit, a vendégek többsége Kelet-Magyarországról érkezett.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága működtetésébe tartozó Szarvasi Állatparkot múlt hétvégén nyitották meg, Tirják László igazgató beszámolója szerint az első hétvégén csaknem ötszáz látogatójuk volt. Sok kisgyerekes család kereste fel a szintén most megnyitott békéscsabai Gabonamúzeumot is.

Szolnok utcáin, a játszótereken, az éttermekben és az üzletekben fokozatosan egyre több ember fordul meg, érezhetően vártak már a szabályok enyhítésére a helybéliek. Jellemzően óvatosak, betartják a védőtávolságot és maszkot viselnek.

Pécsen a legtöbb belvárosi étterem és kávézó megnyitotta már belső tereit, a forgalom érzékelhetően nő. Minden vasárnap megtartják a vásárt is: jelentősen nőtt a forgalmuk az árusok mellett állandóan ott lévő autókereskedőknek is.

A baranyai megyeszékhelyen a szállodák nagy része a pünkösdi hétvégén vagy június 2-től nyit ki bizonyos korlátozások mellett – így lesz olyan hotel, ahol a maximális vendégszám felét fogadják csak.

Újra fogadnak ügyfeleket a pécsi önkormányzat hivatalai és területi szociális központjai is.

A héten és a jövő héten kinyitnak a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő erdei iskolák, szálláshelyek és arborétumok. Túrák, kirándulások a járványügyi előírások betartásával tarthatók – közölte az erdőgazdaság szóvivője.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint már látogatható a Budakeszi Vadaspark, a visegrádi Fellegvár és a Bertényi Miklós Füvészkert, valamint a pilisszentkereszti Som-hegyi Turistaház. Pénteken nyit Budakeszi Arborétum.