Az Országgyűlés elfogadta az új kormány elképzeléseit az adó-és nyugdíjszabályok változásairól, amelyek bizottsági indítványként kerültek a képviselők elé. Így július 1-től húszról 25 százalékra nő az általános forgalmi adó, de a pékáru, a tej, a tejtermékek és a távfűtés adója 18 százalék lesz. A táppénz hetven százalékról hatvanra csökken. Kivettek a törvényből mindent, ami a jövő évre vonatkozott; így az üdülési csekk és az étkezési jegy megadóztatását is, de ezekre később visszatérnek, tehát ezeknek a juttatásoknak a sorsa nem dőlt el véglegesen.

Megszavazták azt is, hogy végleg megszűnik a 13. havi nyugdíj, már az idei második részt sem fizetik ki. A nyugdíjkorhatár 2014-től fokozatosan évente fél évvel nő. Ez legelőször az 1952-ben születetteket érinti, és az 1957-es évfolyam lesz az első, amely már csak 65 évesen mehet el. Előrehozott nyugdíjba – néhány év átmenet után – csak csökkentett összeggel lehet majd menni.

A döntéshez a többséget a szocialista és a szabad demokrata frakció teremtette meg. Az MSZP-ből egyedül Farkas Imre tartózkodott a nyugdíjról történt szavazásnál. Az adóemelést tartalmazó javaslatcsomagra igent mondott három fideszes képviselő is: Kubatov Gábor, Pesti Imre és Szatmári Kristóf.

Minderről még hátra van a jövő héten a zárószavazás, de mivel a legfontosabb részek elfogadásához most megvolt a többség, biztosra vehető, hogy ez 11-én is meglesz. Ez esetben, ha a köztársasági elnöktől sürgős kihirdetést kérnek, a törvények a kötelező 45 napos felkészülési időt is figyelembe véve július 1-én hatályba léphetnek.

(MR)